رئیس جدید موسسه لغتنامه دهخدا اعلام کرد:
نگارش فرهنگ جدیدی به نام علامه دهخدا آغاز میشود | تالیف لغتنامه بزرگ پارسی با محوریت استاد حسن انوری، استاد رسول شایسته و استاد نجفی سرعت میگیرد
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، دکتر حمیرا زمردی رئیس جدید موسسه لغتنامه دهخدا و مرکز بینالمللی آموزش زبان فارسی در مراسم معارفه رئیس این موسسه که با حضور رئیس دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: روند تالیف لغتنامه پارسی زیر نظر استادان من با سرعت و کیفیت بیشتری پیش خواهد رفت.
وی با تاکید بر رصد و آسیبشناسی فرآیندها و روندها در موسسه لغتنامه دهخدا و مرکز بینالمللی آموزش زبان فارسی با همکاری پرسنل توانای این مجموعه، گفت: در بخش تالیف به موازات لغتنامه بزرگ پارسی که به صلاحدید استاد حسن انوری، استاد رسول شایسته و استاد نجفی و با همکاری پرسنل فهیم، زحمتکش، باتجربه ۳۰ ساله و با رزومههای قوی فراتر از مدارک دانشگاهی میخواهد ادامه پیدا کند، کار تازهای را برای نگارش فرهنگ جدیدی به نام علامه دهخدا پی خواهیم گرفت چون اینجا وقف شرعی مرحوم دهخدا است و اخلاقاً و قانونا به نام دهخدا بنا شده است اما متاسفانه الآن در راستای دهخدا کار شایانی را انجام نمیدهیم.
استاد دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران با بیان اینکه پای دانشجویان تحصیلات تکمیلی ادبیات فارسی را به موسسه لغتنامه باز خواهم کرد، افزود: دانشجویان دکتری و کارشناسی ارشد بسیار خوبی داریم که بیایند برای دل کار کنند و از بین آنها انتخاب کنیم تا از متون فارسی فیشبرداری کنند و ما را در تحویل کارها یاری رسانند. همه این کارها را کارشناسانه انجام خواهیم داد.
دکتر زمردی بر بروزرسانی کتابهای آموزشی زبان فارسی تاکید کرد و اظهار داشت: کتابهای درسی بخش آموزش زبان فارسی از سال ۱۳۹۰ تاکنون هنوز بازنویسی نشدهاند؛ در حالی که این کتابها در دانشگاههای دیگر رشد کرده و بازنویسی شدهاند. میخواهیم بخش انتشارات را با حضور استاد باسابقه بخش تالیف مرکزیتی ببخشیم و کتابهایی با سویههای علمی چاپ کنیم.
وی از ایجاد بخش احیا و انتشار نسخ خطی با همکاری چهرههای صاحب نام دانشگاه تهران خبر داد و گفت: باید همت کنیم تا نسخههای خطی که در گنجینه لغتنامه دهخدا بوده است و الآن در کتابخانه مرکزی است، از بین نرود و فراموش نشود.
رئیس جدید موسسه لغتنامه دهخدا و مرکز بینالمللی آموزش زبان فارسی همچنین از ایجاد انجمن فارغالتحصیلان با همکاری دکتر اسماعیل آذر چهره بزرگ فرهنگی کشور خبر داد.
وی افزود: از بدو ورود به موسسه لغتنامه دهخدا متوجه اختلال در سیستم سازمانی و ساختاری شدم. این در حالی است که سیستم سازمانی باید طوری باشد که جایگاه همه در آن درست بوده و مراتب تنفیذ همه بر اساس مسائل علمی، تجربه و رزومه انسانهای فرهیختهای باشد که در بخش تالیف و همچنین آموزش زبان فارسی مصدر خدمت بوده و خواهند بود.
دکتر زمردی با اشاره به همکاری مدیریتی ۹ ساله با استاد دکتر علی افخمی، اظهار داشت: استاد افخمی که طولانیترین زمان مدیریت پس از استاد سید جعفر شهیدی را دارند، وجدان کاری بالایی دارند و اهل تبعیض نیستند. وقتی وارد موسسه لغتنامه دهخدا شدم، برخی همکاران گفتند شما یک مقدار شبیه استاد افخمی هستید. گفتم «شاگرد مکتب استاد هستم.»
وی در آغاز سخنانش با بیان اینکه موسسه لغتنامه دهخدا از دیرباز یک نماد فرهنگی و نماد ایرانشناسی برای همه فارسی زبانها و دوستداران زبان و لغت و ادبیات فارسی و جایگاه استادان فارسی بوده است؛ به چگونگی ورود خود به حوزه ادب فارسی اشاره کرد و گفت: روزگاری در عمارت قدیمی لغتنامه خدمت استاد سید جعفر شهیدی میرسیدیم. عشقی که من را از رشته اقتصاد دبیرستان به ادبیات کشاند، از کارنامه معین شروع شد. من دل در گروی اینجا داشتم و قطعاً آرزوی این داشتم که در این جایگاه نه به عنوان مدیر بلکه به عنوان شاگرد و آموزنده و آموزشدهنده قرار بگیرم.
وی استاد رسول شایسته را بزرگترین استاد لغتشناس خواند و اظهار داشت: من شاگردی استاد سید جعفر شهیدی و استاد شایسته را کردهام و تمام سوابق شاگردی شاید در یک نفر جمع نشود که بنده افتخارش را داشته و دارم. استاد حسن انوری، من را فرزند خود و همسرشان میدانند چون در دوران راهنمایی و قبل از درک محضر استاد انوری، شاگرد همسرشان بودم. بر اساس مسائل جدیدی که به وجود آمده و البته در باب شخص بوده و نه در باب استادان؛ وقتی با استاد انوری تماس گرفتم، استاد با چشم اشکبار گفتند من هر وقت تو را میبینم و یا صدایت را میشنوم برایم یاد همسرم زنده میشود چون تو شاگرد مکتب ما بودی و در دامان من و همسرم بزرگ شدهای. هیچ چیز برای من از این افتخار بالاتر نیست و همه مطالبی که دیگران بین ما مطرح کردند، هیچ خدشهای به ارتباط بنده و استادم وارد نخواهد کرد. شاگرد غیرمستقیم معین هستم و از خوان این بزرگان روزی خوردهام، حق نمک میشناسم.
«اگر بر درخت برومند جای | نیابم که از بر شدن نیست رای
کسی کو شود زیر نخل بلند | همان سایه ز او بازدارد گزند
توانم مگر پایهای ساختن | بر شاخ آن سرو سایه فکن»
دکتر زمردی همچنین در این بخش از سخنان خود اظهار داشت: افتخار شاگردی استاد سعید نجفی اسداللهی بزرگ که استاد همسرم هم بودند تا ابد در کارنامه من میدرخشد. اعضای بخش تالیف لغتنامه دهخدا از هم کلاسیهای قدیمی من هستند. استاد رضا صفرزاده که رزومه قوی در بخش تالیف دارند و کارهای بهتر و عالیتری برای بنده پیشنهاد خواهند کرد.
نظر شما :