با حضور رییس دانشگاه تهران، مراسم گرامیداشت استاد شهید دکتر مفتح برگزار شد

۰۲ دی ۱۳۹۴ | ۱۴:۴۲ کد : ۲۷۷۱ اخبار اخبار رویدادها
تعداد بازدید:۱۵۷۰

بزرگداشت سی و ششمین سالگرد شهادت استاد شهید دکتر محمد مفتح و هفته «وحدت حوزه و دانشگاه»، با حضور محمدحسن ابوترابی‌فرد، نایب‌رئیس مجلس شورای اسلامی، دکتر محمود نیلی احمدآبادی، رییس دانشگاه تهران، هیات رییسه و جمعی از مسئولان و استادان دانشکده الهیات و معارف اسلامی، روز دوشنبه ۳۰ آذرماه ۱۳۹۴ برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، دکتر محمود نیلی احمدآبادی، رییس دانشگاه، در سخنانی ضمن گرامیداشت سالگرد شهید مفتح گفت: «اینکه همچنان ما یاد و خاطره ایشان را گرامی می‌داریم و دانشگاه تهران به وجود چنین استادی افتخار می‌کند، ناشی از علم و سیر و سلوک ایشان است، در واقع وقتی خاطره کسی در جامعه علمی ماندگار می‌شود، بیان ‌ گر این است که او آثار و کارهای ماندگاری داشته است. در مورد شهید مفتح نیز، چنین بود. البته ایشان در بعد علمی هم به گسترش اسلام کمک می‌کرد».

رییس دانشگاه تهران در ادامه گفت: «در فضای دانشکده الهیات، آیت‌الله مفتح در آن زمانه اثرات بسیار زیادی داشتند و به عنوان مدیر تعامل‌گرا و روحانی‌ای که اجازه بیان همه عقاید را می‌داد، به طور علمی به گسترش اسلام کمک می‌کردند».

دکتر نیلی با بیان اینکه همیشه برایم سؤال بود که شهادت شهید مفتح، چطور به این شکل انجام شد، گفت: «شهید مطهری، شهید بهشتی و شهید مفتح، هر سه صاحب تفکر بودند. معمولاً مخالفان بیشتر به سراغ شخصیت‌های اجرایی می‌روند نه شخصیت‌های فکری. دقیقاً سه‌نفری را از ما گرفتند که امروز و هر روزی که می‌گذرد می‌بینیم چقدر جایشان خالی است».

رییس دانشگاه تهران افزود: «در بحث وحدت حوزه و دانشگاه، باید بپذیریم تا تحقق وحدت فاصله زیادی داریم و شاید حضور این سه نفر، می‌توانست خیلی دررسیدن به این هدف موثر باشد. کشور ما نیازمند استفاده از همه ظرفیت‌هاست و حوزه‌های علمیه و دانشگاه‌ها، تلاش می‌کنند که بر پایه علم و دانش عمل ‌کنند. پس از همه ظرفیت‌ها باید به نحو مطلوب استفاده کنیم کسانی هم که این بزرگان را ازملت ایران گرفتند این را می‌دانستند و بخصوص درزمانی که تفکراتی مثل دانش مطرح است، نیاز جامعه به داشتن چنین افرادی کاملاً حس می‌شود».

رییس دانشگاه تهران عنوان کرد: «دانشکده الهیات دانشگاه تهران، ظرفیت بسیار خوبی دارد و در کشور به عنوان دانشکده‌ای که قبل از انقلاب در حوزه تخصصی‌اش بهترین مرکز دانشگاهی بوده، منحصر به فرد است. ظرفیت‌های دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران، می‌تواند پلی برای توسعه همکاری‌های حوزه و دانشگاه باشد».

دکتر نیلی در پایان از شهید دکتر مفتح به عنوان بخشی از تاریخ ایران یاد کرد و گفت: «آماده هرگونه کمک و پشتیبانی برای ساخت یادبود در محل شهادت دکتر مفتح در دانشکده الهیات هستیم».

در ادامه این مراسم، حجت الاسلام ابوترابی فرد، نایب‌رییس مجلس شورای اسلامی، ضمن تجلیل از مقام علمی دکتر مفتح گفت: «شهادت دکتر مفتح، باب وحدت حوزه و دانشگاه را گشوده است و وحدت حوزه و دانشگاه، به معنای وحدت اهل فکر و اندیشه است. وحدت حول کلمه حق و شناخت علم و حقایق عالم میسر می‌شود. در واقع کسانی که نسبت به حقایق عالم شناخت پیدا می‌کنند، حول کلمه حق به وحدت می‌رسند».

وی تاکید کرد: «اگر اهل علم و معرفت، حول کلمه حق به وحدت می‌رسند به معنای حذف مابقی رشته‌های علمی نیست، بلکه دیگر رشته‌های علمی کمک می‌کنند تا شناخت بهتری نسبت به علوم و معارف آسمانی حاصل شود».

نایب‌رئیس مجلس شورای اسلامی، با اشاره به اینکه عمده مشکلات ما این است که بین دو حوزه عقل عملی یا رفتاری و حوزه نظری هماهنگ نیستیم افزود: «ابتدا باید علت ناهماهنگی را در وجود خود انسان عاقل و ثانیاً در خارج دنبال کرد، لذا عالم باید به دنبال وحدت در وجود خود برود و این امر زمانی محقق می‌شود که عقل عملی و نظری را با هم داشته باشد و در واقع یافته‌های عملی او یافته‌های نظری‌اش را تصدیق کند».

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، با اشاره به یکی از آیات قرآن ادامه داد: «خداوند در قرآن می‌فرماید یک‌قدم بدون پشتیبانی علمی برندارید. در واقع این آیه شریفه کوتاه‌ترین و زیباترین کلمه در تعریف علم است. با تکیه بر این آیه، باید گفت همه تصمیمات نادرست انسان به عدم داشتن پشتوانه علمی بازمی‌گردد؛ در حالی که اگر این مشکل شناسایی و رفع شود، به‌سرعت مشکلات ما رفع خواهد شد».

ابوترابی‌فرد در ادامه با بیان اینکه خداوند می‌فرماید. «عالمان در قیامت مورد سوال قرار می‌گیرند که چرا یک‌قدم بدون پشتوانه علمی برداشته‌اند، افزود: «آیا افرادی که این موضوع را رعایت نمی‌کنند به حقیقت وحدت رسیده‌اند؟ وحدت واقعی کلمه، اینجا تحقق می‌یابد و ما باید دانشگاه و حوزه را بافهم و سلوک صحیح پیش برده و به مردم بشناسانیم».

نایب‌رییس مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه انسان‌ها در حوزه نظر به وحدت می‌رسند اما در حوزه عمل زاویه‌ها و فاصله‌ها شکل می‌گیرد افزود: «اگر افراد، یافته‌های نظری و عملی خود را هماهنگ کنند، قطعاً به وحدت می‌رسند. حوزه و دانشگاه به هر میزان تلاش کنند که به یافته‌های علمی نزدیک شوند، به وحدت دست پیدا می‌کنند».

در ادامه این مراسم نیز، دکتر مجید معارف، رییس دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران ضمن خیر مقدم به حاضران، به حدیثی از پیامبر اکرم (ص) اشاره کرد و گفت: «پیامبر (ص) خطراتی که در مسیر اسلام نوعاً در دوران گوناگون قرار دارد از سه ناحیه می‌داند: نخست اینکه در هر دوره‌ای ممکن است دین و تفسیرهای دینی به تفسیرهای غلوآمیز تحریف شود. دومین خطری که در کمین محتوای اسلام است جهل‌ها و دستبردهای معاندانه است و سومین خطر هم که در کمین اسلام قرار دارد تفسیر و تاویل‌های جاهلانه است».

وی در پایان افزود: «اما در هر دوره‌ای افراد متعهدی پیدا می‌شوند که در مسیر این سه خطر از دین دفاع می‌کنند. دانشکده الهیات مشغول تفسیر صحیح از دین است و رسالت این دانشکده نیز همین است. شایسته است که از اسلام تفسیر صحیحی پیدا کنیم و دین، به دور از افراط و تفریط مرجعیت پیدا کند».

گفتنی است در این مراسم دکتر محمدمهدی مفتح، فرزند شهید مفتح و دکتر مقیمی، رییس دانشکده جغرافیا، نیز در سخنانی کوتاه، به ذکر اهمیت موضوع «وحدت حوزه و دانشگاه» پرداختند.


( ۱ )

نظر شما :