برگزیدگان بیست ‌و چهارمین جشنواره پژوهش دانشگاه تهران معرفی شدند

۲۳ آذر ۱۳۹۴ | ۱۵:۵۲ کد : ۲۷۵۸ اخبار اخبار برگزیده اخبار رویدادها
تعداد بازدید:۲۸۳۱
برگزیدگان بیست ‌و چهارمین جشنواره پژوهش دانشگاه تهران معرفی شدند

در مراسمی که صبح روز بیست و سوم آذرماه با حضور اعضای هیات رییسه دانشگاه تهران، روسای دانشکده‌ها و پردیس‌ها، دانشجویان و کارکنان دانشگاه تهران در تالار علامه امینی کتابخانه مرکزی برگزار شد، از ۶۵ برگزیده بیست و چهارمین جشنواره پژوهش دانشگاه تهران تجلیل شد.

به گزارش روابط‌عمومی دانشگاه تهران، دکتر محمود نیلی احمدآبادی، رییس دانشگاه، در این مراسم ضمن تبریک روز پژوهش به پژوهشگران منتخب دانشگاه گفت: «دانشگاه تهران ۲۴ سال پیش تصمیم گرفت با برگزاری روز پژوهش، دانشگاه تهران را که تا آن زمان در حوزه آموزش متمرکز بود، به سوی دانشگاه «پژوهش‌محور» سوق دهد و در واقع دانشگاه تهران با این تصمیم نشان داد که می‌خواهد از یک دانشگاه «آموزش محور»، به یک دانشگاه «پژوهش‌محور» تبدیل شود».

رییس دانشگاه با اشاره به چالش‌های موجود در ایران و منطقه‌ از جمله مسایل اقلیم، آب و هوا، محیط زیست و آلودگی هوا، تنها راه‌حل این مشکلات را استفاده از توان علمی دانشگاه‌ها عنوان کردو افزود: «هیچ کشور توسعه‌یافته‌ای را در جهان پیدا نمی‌کنیم که بدون توسعه علمی و بهره‌گیری از دانش، به توسعه دست‌یافته باشد و تنها راه توسعه کشور، استفاده از توان علمی دانشگاه‌ها برای حل مسایل جامعه است و باید یقین داشته باشیم که هیچ توسعه‌ای در کشور، بدون توسعه نیروی انسانی و تعامل دانشگاه و جامعه روی نخواهد داد».

رییس دانشگاه تهران ادامه داد: «دانشگاه تهران به عنوان یک دانشگاه پیشرو، وظیفه دارد در زمینه تعامل با جامعه تلاش جدی‌تری داشته باشد تا به دانشگاه کارآفرین تبدیل شود. محقق‌شدن ایده دانشگاه کارآفرین، یک مسئولیت برای دانشگاه تهران است و شرط آن، حضور دانشگاه در جامعه و تعامل آن با بخش‌های مختلف جامعه است. بدون دانشگاه‌ها و تعامل آن با جامعه، دستیابی به توسعه پایدار تقریباً غیرممکن است».

دکتر نیلی احمدآبادی تاکید کرد: «توسعه علم، تنها در تعامل جهانی شکل خواهد گرفت، بنابراین برای تحقق این موارد که به عنوان سیاست‌های اصلی دانشگاه تهران در نظر گرفته‌شده است، باید همه موارد از جمله دستورالعمل، سیاست‌ها، آیین‌نامه‌ها و تشویق‌ها، همه در این جهت باشد و به طور کلی باید یک نگاه یکپارچه در همه امور و دستورالعمل‌ها داشته باشیم».

وی با تاکید بر ایفای نقش بین‌المللی دانشگاه تهران، راه بین‌المللی شدن دانشگاه را تعامل با جامعه بین‌المللی و مبادلات علمی با سایر کشورها عنوان کردو مسیر تحقق این اهداف را در پیاده‌سازی طرح نظام یکپارچه‌سازی مالی، آموزشی و پژوهشی دانست.

دکتر نیلی احمدآبادی در بخش دیگری از سخنان خود، بر نقش همه حوزه‌ها برای تحقق اهداف دانشگاه تاکید کردو گفت: «در همه حوزه‌ها همکاری و مشارکت دانشگاهیان مورد استقبال و نیاز است و ما باید متناسب با توسعه جهانی پیشرفت کنیم».

رییس دانشگاه با اشاره به صدرنشینی دانشگاه تهران در رتبه‌بندی‌های بین‌المللی در بین دانشگاه‌های کشور گفت: «جایگاه واقعی دانشگاه تهران در سطح بین‌المللی به‌مراتب بالاتر از این است و ما باید در کنار دوازده دانشگاه برتر و بزرگ کشور و بر اساس سیاست‌های کلان آموزش عالی، به حل مسایل عمده کشور بر پایه علم و فناوری کمک کنیم».

در بخش دیگر این مراسم، دکتر محمد رحیمیان، معاون پژوهشی دانشگاه تهران با تبریک به برگزیدگان بیست و چهارمین جشنواره پژوهش و فناوری دانشگاه گفت: «یکی از ارکان پیشرفت و توسعه پایدار، توسعه بر محور دانایی و توجه ویژه به پژوهش و فناوری است. از راهبردهای اصلی و اساسی دانشگاه تهران در این دوره، افزایش انگیزه و ایجاد فضای پرنشاط علمی و ارتقای جایگاه پژوهش و فناوری در دانشگاه و مراکز پژوهشی وابسته به آن است».

وی افزود: «امروزه پژوهش یک سرمایه‌گذاری استراتژیک محسوب می‌شود و رشد و توسعه فناوری‌های نوین یکی از دغدغه‌های اصلی سیاست گذاران جهان است. بدیهی است یکی از اساسی‌ترین راه‌کارهای تولید علم و فناوری، فراهم شدن زیرساخت‌های پژوهش، با رویکردی آینده‌نگر و مبتنی بر نیازهای کشور است. در این راستا دانشگاه تهران پایگاه اصلی تولید علم و فناوری محسوب شده و نقشی کلیدی در توسعه کشور بر عهده دارد».

معاون پژوهش دانشگاه تهران گفت: «تکمیل چرخه تبدیل علم به ثروت و تجاری‌سازی یافته‌های پژوهشی، از جایگاه ویژه‌ای برخورداراست و دانشگاه بر این اساس باید به عنوان یک دانشگاه کار‌آفرین، به بحث پژوهش و تکنولوژی توجه و عنایت خاص داشته باشد».

دکتر رحیمیان افزود: «جشنواره پژوهش و فناوری دانشگاه، فرصت مناسبی را برای توجه و تمرکز بر ابعاد مختلف پژوهش و فناوری فراهم می‌آورد تا همه پژوهشگران و ذینفعان، ضمن اطلاع از روندها و وضعیت موجود، برای آینده برنامه‌ریزی نموده و اقدامات بیشتر و مهم‌تری را در دستور کار خود قرار دهند».

دکتر رحیمیان معرفی و تجلیل از برگزیدگان حوزه پژوهش و فناوری دانشگاه را هم‌چنین فرصتی برای تعامل میان پژوهشگران و تولیدکنندگان دانش و مصرف‌کنندگان و ذینفعان آن عنوان کردو افزود: «این رویداد مهم می‌تواند باعث ارتقای شان و جایگاه پژوهش و فناوری دانشگاه شده، بستر‌سازی لازم برای تقویت و توسعه پژوهش‌های علمی که ضامن توسعه، پیشرفت و ایجاد ثروت و رفاه در جامعه است را فراهم آورد».

معاون پژوهشی دانشگاه در ادامه با ارایه گزارشی از فعالیت‌های پژوهشی دانشگاه تهران در سال گذشته، تدوین آیین‌نامه دبیرخانه دایمی برگزاری نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی و تهیه و تدوین نظام جامع پژوهش و فناوری دانشگاه را از جمله اقدامات مهم انجام‌شده در سال گذشته عنوان کرد.

دکتر رحیمیان افزود: «به منظور ایجاد ساختار مناسب پژوهش، دانشگاه تهران ضمن ایجاد شبکه آزمایشگاهی دانشگاه، نسبت به ایجاد کمیسیون‌هایی نظیر جمله کمیسیون علم سنجی و ارتقای تولیدات علمی، کمیسیون اخلاق پژوهشی، کمیسیون راهبردی برنامه‌ریزی و سیاستگذاری، ایجاد شورای راهبردی پژوهشگاه دانشگاه، برقراری مدیریت یکپارچه مجله‌های علمی دانشگاه و ایجاد شورای سیاستگذاری و برنامه‌ریزی کلان برای نشر کتاب‌های علمی اقدام نموده است. هم‌چنین دستورالعمل «ممانعت از تهیه و فروش پایان‌نامه و رساله» برای جلوگیری از تخلفات در حوزه علمی به تصویب رسیده است».

معاون پژوهشی دانشگاه تهران، در خصوص وضعیت پژوهشی دانشگاه در سال گذشته گفت: «از نظر انتشار مقالات علمی، در سال گذشته مقالات منتشره در ایندکس WOS به میزان ۷۲/۱۷% رشد و در ایندکس Scopus به میزان ۵۶/۱۰% و در ایندکس ISC به میزان ۲/۹% نسبت به سال قبل افزایش نشان می‌دهد. بنا بر اطلاعات (wos) در سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶، تعداد ۴۳۸۰ استناد با اچ ایندکس ۱۵ و در سال ۲۰۱۵ تعداد ۱۰۷۵ استناد با اچ ایندکس ۹/۰ داشته‌ایم. در زمینه ثبت patent بنا بر اطلاعات scopus، تعداد کل patent‌های بین‌المللی ثبت‌شده دانشگاه تهران، ۳۷ مورد است که از این تعداد، طی سال‌های ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵، مجموعاً 6 patent‌های بین‌المللی توسط دانشگاه تهران به ثبت رسیده است».

وی هم‌چنین انعقاد ۲۸۴ طرح پژوهشی بااعتباری بالغ بر ۴۱ میلیارد تومان، شرکت فعال در نمایشگاه‌های متعدد و مختلف پژوهش و فناوری کشور و جشنواره‌های نوآوری و فن‌آوری و چاپ ۱۲۰ عنوان کتاب چاپ اول را از دیگر اقدامات معاونت پژوهشی دانشگاه تهران در سال گذشته عنوان کرد.

دکتر رحیمیان در ادامه گفت: «علیرغم اینکه در سال‌های اخیر رشد خوبی در تولید علم داشته‌ایم، این رشد به‌تنهایی راضی‌کننده نیست، بلکه باید چرخه‌های بعدی آن نیز کامل شود. تولید علم برای تولید علم، صرفاً مطلوب نیست، بلکه باید تبدیل به ارزش، نوآوری، ثروت و راه‌حلی جهت رفع نیازهای جامعه شود».

معاون پژوهشی دانشگاه تهران در بخش پایانی سخنان خود گفت: «نباید فراموش کنیم که انتظاری که از حوزه پژوهش دانشگاه و فعالان آن می‌رود، تمرکز بر تقاضاـ‌محور کردن پژوهش در بخش‌های مختلف و نیازهای کشور در زمینه کشاورزی، صنعت، محیط‌زیست، توسعه اقتصادی، توسعه اجتماعی، توسعه فرهنگی، ورزش، هنر و توسعه شهری و توسعه روستایی است و این باید هدف مهم و جدی ما باشد».

در بخش بعدی این مراسم، آقایان دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی و دکتر محمدجعفر صدیق دامغانی‌زاده سخنرانی کردند.

در این جشنواره از پنج پژوهشگر پیشکسوت نمونه و پنج پژوهشگر برجسته با اعطای نشان درجه ۱، هفت پژوهشگر نمونه با اعطای نشان درجه ۲ و پنج پژوهشگر جوان نمونه با اهداء جایزه تجلیل به‌عمل‌آمد.

یک طرح پژوهشی بنیادی برجسته و یک طرح پژوهشی بنیادی نمونه، پنج طرح کاربردی برجسته، پنج طرح کاربردی نمونه، یک طرح کاربردی ویژه و سه دستاورد پژوهشی ویژه و ایده برتر نیز در بیست و چهارمین جشنواره پژوهش دانشگاه تهران معرفی شدند.

بخش دیگر این جشنواره، تجلیل از دانشجویان پژوهشگر نمونه در مقاطع دکتری و کارشناسی ارشد بود که در این بخش، از دوازده دانشجوی پژوهشگر نمونه قدردانی شد.

تقدیر از هفت پایان‌نامه نمونه در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری نیز بخش دیگری از این مراسم بود و هم‌چنین از آزمایشگاه نمونه، کتابخانه نمونه و شرکت‌های فناور برتر نیز با اهداء هدایایی تقدیر به‌عمل آمد.

رونمایی از «نظام جامع پژوهش و فناوری دانشگاه تهران» نیز بخش پایانی این مراسم بود که طی آن از دکتر معصومی و دکتر صدری از دست‌اندرکاران تهیه و تدوین این نظام قدردانی شد. 

 


نظر شما :