محققان دانشگاه تهران برای کاهش رفع آلودگی‌های نفتی در جنوب کشور راه حل ارائه کردند / قارچ پالایی؛ رویکردی در راستای کاهش آلاینده‌ها در خاک‌های آلوده به نفت

طرح پژوهشی «قارچ پالایی؛ رویکردی در راستای کاهش آلاینده‌ها در خاک‌های آلوده به نفت» تحت نظارت دکتر میرزادی گوهری در گروه گیاه‌پزشکی دانشگاه تهران انجام شد.


به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، دکتر امیر میرزادی گوهری، عضو هیأت علمی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران با اعلام این خبر گفت: «به منظور دستیابی به جدایه‌های قارچی با توانایی بالای تجزیه‌کنندگی هیدروکربن‌های نفتی، از خاک آلوده به نفت خام در جنوب کشور نمونه‌برداری انجام شد».

عضو هیأت علمی گروه گیاه‌پزشکی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه در سال‌های اخیر مطالعات در ارتباط با اصلاح زیستی خاک‌های آلوده به نفت با استفاده از گونه‌های مختلف میکروبی افزایش یافته است، افزود: «یافته‌ها نشان داده است که برخی از میکروارگانیسم‌ها مانند قارچ‌ها می‌توانند هیدروکربن‌های نفتی را تجزیه کرده و آنها را به عنوان تنها منبع کربن و انرژی برای رشد استفاده کنند».

وی توضیح داد: قارچ پالایی رویکردی است که در آن از قارچ‌ها که دارای توانایی بالایی در تولید آنزیم‌های تجزیه‌کننده خارج سلولی هستند، استفاده می‌شود. این قارچ‌ها در راستای کاهش آلاینده‌های موجود در آب یا خاک استفاده می‌شوند.

دکتر میرزادی گوهری درباره فرآیند انجام این پژوهش گفت: «در پژوهش انجام شده در گروه گیاه‌پزشکی دانشگاه تهران با همکاری دکتر فلاحی پژوهشگر پسادکتری، به منظور دستیابی به جدایه‌های قارچی با توانایی بالای تجزیه‌کنندگی هیدروکربن‌های نفتی، از خاک آلوده به نفت خام در جنوب کشور نمونه‌برداری انجام شد و به دنبال آن، در شرایط آزمایشگاهی عوامل قارچ‌هایی که قابلیت رشد در خاک‌های آلوده نفتی را داشتند، جداسازی شدند. در گام بعدی، از دو روش کیفی و کمی به منظور بررسی توانایی جدایه‌های به دست آمده در تجزیه هیدروکربن‌های نفتی استفاده شد. به این صورت که در روش کیفی از معرف Redox (2,6-Dichlorophenolindophenol) استفاده شد.

مجری طرح در ادامه با اشاره به اینکه در روش کیفی، تغییر رنگ معرف از رنگ آبی تیره به شفاف نشان‌دهنده تجزیه هیدروکربن‌ها بود، گفت: «در روش دیگر از دستگاه Gas chromatography–mass spectrometry) GC-MS) برای بررسی کمی تجزیه هیدروکربن‌ها نفتی استفاده شد و نتایح حاصله نشان داد قدرت تجزیه‌کنندگی تعداد محدودی از جدایه‌ها ۳۰۰۰ برابر در مقایسه با کنترل است».

به گفته دکتر گوهری، در حال حاضر کارایی جدایه‌های منتخب در خاک آلوده شده به نفت در حال ارزیابی است که در صورت تأیید نتایج کمی و کیفی، کارایی جدایه منتخب در شرایط طبیعی در جنوب کشور مورد بررسی قرار خواهند گرفت.

گفتنی است که این جدایه‌ها می‌توانند به عنوان عواملی با کارایی بالا در جهت کاهش آلودگی‌های نفتی در جنوب کشور مورد استفاده قرار گیرند.

کلید واژه ها: دستاورد دانشگاه تهران قارچ پالایی کاهش آلاینده‌ها خاک‌های آلوده به نفت


( ۲ )

نظر شما :