همایش هشتاد دهه علوم اجتماعی در دانشگاه تهران برگزار شد

۰۸ اردیبهشت ۱۳۹۴ | ۱۳:۰۱ کد : ۲۴۰۴ اخبار اخبار رویدادها
تعداد بازدید:۱۷۸۹
همایش هشتاد دهه علوم اجتماعی در دانشگاه تهران برگزار شد

همایش هشتاد‌ دهه علوم اجتماعی ششم و هفتم اردیبهشت ماه 1394 با حضور دکتر محمودنیلی احمدآبادی سرپرست دانشگاه تهران ، دکتر عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی، حجت‌الاسلام احمد احمدی عضو شورای انقلاب فرهنگی و جمعی از استادان دانشگاه تهران در دانشکده علو م اجتماعی برگزار شد.
در ابتدای این مراسم دکتر نیلی احمدآبادی در این همایش طی سخنانی گفت: دانشگاه تهران بر اساس رسالت‌هایی ایجاد شد. یکی از این رسالت‌ها تعامل بین دانشگاه و جامعه است که این تعامل به دلایلی به خوبی شکل نگرفته است. بعد از انقلاب این تعامل کاهش یافت و علت آن نیز افزایش پذیرش دانشجو و همچنین فعالیت‌های درون دانشگاهی بود این در حالی است که کشور به حضور دانشگاه بیش از هر زمان دیگری نیاز دارد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر توجه جدی به ظرفیت دانشگاه‌ها به ویژه دانشگاه تهران نمی‌شود، افزود: دانشگاه وظیفه خود می‌داند در همه حوزه‌ها از طریق فعالیت‌های پژوهشی، آموزشی و در تصمیم‌سازی‌های مورد نیاز مشارکت کند. وی افزود: طی10سال گذشته بار سنگینی در حوزه آموزش بر گردن دانشگاه‌ها گذاشته شده‌است و این مساله باعث شده دانشگاه‌ها آنگونه که باید نتوانند در حوزه های مختلف ورود پیدا کنند، لذا دانشگاه تهران سیاست تعدیل پذیرش دانشجو را در دستور کار خود قرار داده‌است و همین مساله را در واحدهای مختلف،  به‌ویژه در پردیس‌ها بررسی کرده و تصمیم گرفته‌است در پردیس ارس دانشگاه تهران پذیرش دکترا را لغو کند.
دکتر نیلی احمدآبادی درباره دلیل این لغو پذیرش گفت: امکان پشتیبانی واحدها وجود نداشت و دانشگاه تهران نمی‌توانست از هیأت علمی پروازی استفاده کند که شاخص‌های دانشگاه تهران را نداشته باشند. این مساله هزینه ، زمان و انرژی زیادی از دانشگاه تهران می‌گرفت و انتظار دانشگاه تهران این بود وقتی وارد منطقه ای می‌شود، پشتیبانی شود. حال که دانشگاه تهران این تصمیم را گرفته‌است برخی اعلام می‌کنند که این مساله به ضرر منطقه خواهد شد ولی من فکر می‌کنم که این تصمیم‌گیری برای دانشگاه و منطقه خوب خواهد بود.
سرپرست دانشگاه تهران ادامه داد: برنامه دانشگاه این است که از بار سنگینی که برعهده اعضای هیأت علمی قرار داده شده‌است، پرهیز کرده و شرایطی را فراهم کند که استادان دانشگاه بتوانند جدی‌تر وارد تعامل با جامعه شوند.
وی افزود: طرح دیگری نیز به نام یکپارچه سازی در آموزش، پژوهش و مسائل مالی در حال تدوین است که می‌تواند در بسیاری از موارد به توان کیفی دانشگاه و تعامل دانشگاه و جامعه پاسخ دهد.
دکتر نیلی احمدآبادی خطاب به استادان حاضر در همایش گفت: بیان مشکلات می‌تواند مقداری مسیر را روشن کند ولی نمی‌تواند همه راه حل باشد باید راهکارهای عملی‌تری ارائه شود.
سرپرست دانشگاه تهران با تأکید بر تعامل دانشگاه با جامعه افزود: دانشگاه تهران حاضر است این مسئولیت را بپذیرد و در موادی که دولت فکر می‌کند دانشگاه می‌تواند مساله‌ای را حل کند به کمک دولت برود و یکی از دلایل تأسیس دانشگاه تهران پاسخ به همین موارد است.
در ادامه دکتر نوربخش رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران نیز در این همایش با اشاره به جایگاه علوم انسانی در کشور گفت: اگر مسئولان واقعا می‌خواهند به این علم توجه کنند، با گسترش بی‌رویه و غیرتخصصی آن امکان پذیر نیست و می‌بایست به مؤسسات مادر این علوم که بزرگان این رشته را در خود جای داده است، توجه شود.
دکتر نوربخش افزود: این برای ما بی‌معنا است که سازمان‌های فرهنگی یا وزارتخانه‌ها با وجود چندین مرکز علمی، طرح‌های بزرگ و علمی خود را به افراد حقیقی و یا مؤسسات درجه چندم واگذار کنند. بیایید لااقل به اندازه رشته‌های مهندسی و پزشکی که برای خود یک نظام مهندسی یا پزشکی دارند، در علوم اجتماعی نیز مؤسسات را درجه بندی کنیم تا هر کاری به نام تحقیقات اجتماعی توسط هر کسی صورت نگیرد این دانشکده می‌تواند مرجع این کار شود. وی گفت:ما نیاز به به روزرسانی دانش و اطلاعات در حوزه رشته‌های علوم انسانی و اجتماعی داریم، اما باید سازمان ها و دستگاه‌ها ملزم به استفاده از یافته‌های علمی این حوزه در حوزه برنامه ریزی، طراحی و تصمیم گیری باشند. مسئولان جامعه ما هنوز احساس نیاز جدی به این علوم نکردند.
رئیس دانشکده علوم اجتماعی گفت: در ایران هرگز شرایط لازم برای رشد و شکوفایی علوم انسانی و علوم اجتماعی وجود نداشته است. البته این رشته علمی نمی‌تواند همه تقصیرات را بر گردن جامعه نهد و از نقش خود در توسعه کشور با سربلندی دفاع کند.
دکتر نوربخش افزود: نوع نگاه جامعه و دولت‌ها به علوم اجتماعی محصول عملکرد این علم و از همه مهمتر عملکرد عالم این رشته در آن جامعه است. موضع گیری آنها در برابر اتفاقات جامعه و پدیده‌های اجتماعی گاه کژفهمی‌هایی را در این خصوص تولید کرده که سیاسی شدن این علوم را در اذهان تقویت کرده است، اما در یک ارتباط صحیح بین دولت و دانشگاه‌ها این علوم می‌توانند خدمات بزرگی به جامعه ایران داشته باشند.
وی در ادامه افزود: از طرف دیگر، مساله امنیت شغلی برای دانشمندان علوم اجتماعی حائز اهمیت است چیزی که علوم اجتماعی و جامعه شناسی را تا این اندازه برجسته کرده و سبب شده بر آن بتازند، انتقادی بودن آن و به عبارت دیگر انتقادات ساختاری و یا بنیادی‌تری است که به دنبال طرح‌واره‌ها و رویکردهای جدید و بازبینی هر آن چیزی است که تا حال بنا شده است و این برای بعضی ناخوشایند است، اما باید این را به فال نیک گرفت؛ چراکه نظام‌ها به برکت همین انتقادات و پاسخ‌هایی که به آن می‌دهند، خود را تقویت و اصلاح می‌کنند و پایدارتر می‌شوند. اگرچه می‌بایست این نقدها مسئولانه و منصفانه باشد.
گفتنی است در همایش دو روزه ضمن رونمایی تمبر هشتاد دهه علوم اجتماعی در دانشگاه تهران اندیشمندان و استادان علوم اجتماعی به ایراد سخن پرداختند.