توسط محققان پارک علم و فناوری؛

طراحی و تولید دستگاه‌های مورد نیاز در صنعت نفت کشور صورت گرفت

تعداد بازدید:۱۱۶۷
روابط عمومی دانشگاه تهران: شرکت صنعت نوآوران پیشگام مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، موفق به طراحی و تولید دستگاه‌های مورد نیاز در صنعت نفت و شرکت‌های تابع نفتی داخل کشور شد.

بنا بر گزارش پارک علم و فناوری دانشگاه، مهندس سهیل متینی‌تبار، مدیر عامل شرکت صنعت نوآوران پیشگام، در مورد مسیر شکل‌گیری این شرکت گفت: «این شرکت در سال ۱۳۸۰ تأسیس شد و در سال ۱۳۹۵ در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران مستقر شدیم. ما چندین دستگاه در صنعت نفت را برای اولین بار در ایران تولید کرده‌ایم».
مهندس متینی تبار با اشاره به نصب این دستگاه در محل‌های بارگیری و تخلیه نفتکش‌ها خاطرنشان کرد: «در هنگام حرکت کامیون‌ها و مخزن‌دارها، الکتریسیته ساکن در اطراف نفتکش‌ها به وجود می‌آید و با کمک این دستگاه، الکتریسیته ساکن به زمین تخلیه و از آتش‌سوزی در انبارهای نفت جلوگیری می‌شود. ما در تولید این دستگاه به خودکفایی رسیده‌ایم».
وی با بیان اینکه این دستگاه برای اولین‌بار در ایران طراحی و ساخته شده است، اظهار کرد: «شیر کنترل برقی ضدانفجار نمونه مهندسی معکوس شده از شیر برقی شرکت آمریکایی است که بومی‌سازی شده است. این دستگاه به کنترل جریان فرآورده‌های نفتی می‌پردازد و بر روی ست استاپ ولوها نصب می‌شود».
مدیرعامل شرکت صنعت نوآوران پیشگام سیستم فلومیتر، جابه‌جایی مثبت را از محصولات پرمصرف و استراتژیک صنایع نفت دانست و افزود: «این دستگاه به‌منظور اندازه‌گیری جریان فرآورده‌های نفتی در خطوط لوله، پایانه‌های نفتی و انبارهای نفت استفاده می‌شود. نمونه خارجی این دستگاه از کشورهای آمریکایی و اروپایی وارد می‌شد و از طریق مهندسی معکوس و طراحی از پایه، توانستیم به این تکنولوژی بالا دست پیدا کنیم و به جرأت می‌توانم بگویم که سومین یا چهارمین کشوری هستیم که به این تکنولوژی رسیده‌ایم».
مهندس متینی در شرح دستگاه فلومیتر توربینی عنوان کرد: «این دستگاه نیز نوع دیگری از دستگاه‌های اندازه‌گیری است. به‌صورت پره توربینی و برای اندازه‌گیری فرآورده‌های نفتی که در خطوط لوله و پایانه‌ها با سرعت زیاد حرکت می‌کنند مورد استفاده قرار می‌گیرد. در دنیا و مطابق با استانداردهای بین‌المللی API اگر دقت دستگاه ۰.۱۵ درصد و یا تکرارپذیری ۰.۰۲ درصد باشد می‌توانیم آن را در مبادی تحویل به مشتری استفاده کنیم که به اصطلاح در پایانه‌های صادراتی نیز استفاده می‌شود‌».
وی در معرفی سیستم ترانسمیتر پالسر ضد انفجار گفت: «این سیستم حرکت دوّار میترهای جابه‌جایی مثبت را به پالس‌های الکتریکی تبدیل و سپس خروجی مربوط را به فلوکامپیوتر یا شماره‌انداز دیجیتالی هدایت می‌کند. این پالس‌ها در دو کانال A و B تولید و در فاز نود درجه کنترل می‌شود. این دستگاه در محیط‌های انفجاری و پرخطر قابل نصب است».
مدیرعامل شرکت صنعت نوآوران پیشگام سیستم فلومیتر با اشاره به اهمیت صحت‌سنجی از طراحی و تولید دستگاه مستر میتر جابه‌جایی مثبت یاد کرد و افزود: «این دستگاه به‌منظور کالیبره کردن انواع فلومیترها قابل استفاده است. دقت این دستگاه باید بالاتر از سایر دستگاه‌ها باشد. مستر میتر جابه‌جایی مثبت با دقت تقریباً ۰.۱ درصد و تکرارپذیری ۰.۰۱ درصد به‌منظور صحت‌سنجی انواع میترها مورد استفاده قرار می‌گیرد».
مهندس متینی‌تبار ضمن اشاره به شرکت امریکایی اسمیت که دستگاه قطعات یدکی را تولید می‌کند، اظهار کرد: «ما از طریق مهندسی معکوس توانستیم این دستگاه با تکنولوژی بالا را طراحی و تولید کنیم. نزدیک به سه سال بر روی این پروژه کار کردیم. با توجه به تحریم‌های به وجود آمده و نداشتن واردات، قرارداد تولید این دستگاه با ما بسته شد و هم‌اکنون نیز این دستگاه‌ها در صنعت استفاده می‌شود و ما توانستیم قطعات مربوط را جایگزین نمونه‌های اصلی کنیم».
وی این دستگاه را یکی از پیشرفته‌ترین و به‌روزترین محصولات مورد استفاده در صنعت نفت دانست و خاطرنشان کرد: «مهمترین مشخصه دستگاه فلوکامپیوتر دیجیتال محاسبات جبران‌سازی دما بر روی فرآورده‌های نفتی است که به‌منظور اندازه‌گیری مقدار دقیق حجم فرآورده مورد استفاده قرار می‌گیرد».
مدیرعامل شرکت صنعت نوآوران پیشگام سیستم فلومیتر از مستر میتر به‌عنوان شاخص‌ترین محصول شرکت یاد کرد و گفت: «این دستگاه تکنولوژی بالایی دارد و تلفیقی از سه دستگاه فلومیتر جابه‌جایی مثبت، فلوکامپیوتر و پالسر است و تقریباً می‌توان گفت به‌صورت یک پکیج است و در صنعت مورد استفاده قرار می‌گیرد».
مهندس متینی‌تبار با تأکید بر این نکته که طراحی و تولید دستگاه‌ها بر پایه تلفیقی از مهندسی معکوس و طراحی از پایه است، افزود: «در فلومیتر توربینی، قطعه‌ای به نام پیکاپ کویل وجود داشت که قابل مهندسی معکوس نبود. در واقع به‌صورت یک پک ارائه شده بود و ما برای آنکه مقدار لیتراژ را از این دستگاه متوجه شویم از شیوه طراحی از پایه استفاده کردیم».
وی در توضیح معرفی مشتریان و مخاطبان شرکت تصریح کرد: «در صنعت نفت، از موقعی که نفت استخراج می‌شود تا زمانی‌که به انبارهای نفت می‌رسد باید مقدار اندازه‌گیری فرآورده را داشته باشیم. از انبارهای نفت تا شبکه توزیع مانند شرکت ملی پالایش و پخش نفت و شرکت پتروشیمی از مخاطبان ما محسوب می‌شوند. می‌توانیم بگوییم که تمام شرکت‌های تابعه نفت مشتری سازمان ما به حساب می‌آیند».
مدیرعامل شرکت صنعت نوآوران پیشگام با اشاره به تأمین صددرصدی نیاز داخل، گفت: «توانسته‌ایم جلوی خرید خارجی را بگیریم. در حال حاضر شرکت ما رقیب داخلی ندارد. زیرا اولین و تنهاترین شرکتی هستیم که توانسته‌ایم به این سطح از تکنولوژی دست پیدا کنیم. رقبای ما شرکت‌های بزرگ تولید کننده آمریکایی و اروپایی هستند».

مهندس متینی‌تبار به شعار حمایت از تولید داخل اشاره کرد و افزود: «عدم واردات این دستگاه و قطعات نیز به حمایت از تولیدات داخلی منجر شده است. ما به‌صورت مستقیم صادرات نداریم. اما از طریق شرکت‌های واسطه توانسته‌ایم به شرکت‌های نفتی حاشیه دریای خزر و حاشیه دریای خلیج فارس یعنی به شرکت‌های همسایه صادرات داشته باشیم».
وی همچنین از وجود چالش‌های متعدد یادکرد و گفت: «خریدهای خارجی توسط کارفرما و عدم خرید داخلی از مهم‌ترین چالش‌های ما بود. وجود بوروکراسی‌های اداری می‌تواند دلیل این عدم اعتماد باشد. سیستم‌ها و دستگاه‌هایی که توسط شرکت ما ساخته شده، به شیوه مهندسی معکوس و طراحی از پایه است و با نمونه‌های آمریکایی برابری می‌کند».
مدیرعامل شرکت صنعت نوآوران پیشگام سیستم فلومیتر، استقرار در فضای پارک علم و فناوری دانشگاه تهران را یک حمایت دانست و تشریح کرد: «استقرار در پارک و بهره‌مندی از حمایت‌های صندوق پارک دانشگاه تهران انجام بسیاری از امور را تسهیل کرده است. برای مثال در گذشته ضمانت‌نامه‌ها را از بانک و با وثیقه‌های بسیار بالا تهیه می‌کردیم، اما الان با اخذ چک می‌توانیم ضمانت‌نامه‌های شرکت در مناقصه را از صندوق پارک علم و فناوری دانشگاه تهران تهیه کنیم».
مهندس متینی‌تبار در پایان سخنان خود هدف امسال شرکت را طراحی و ساخت دستگاه جدیدی به نام کوریولیس فلومیتر برشمرد و گفت: «در حال حاضر این دستگاه با سطح تکنولوژی فوق‌العاده بالایی که دارد، در دنیا مورد استفاده قرار گرفته است. در ارتباط با طراحی و تولید این دستگاه، تقریباً ۵۰ درصد راه را رفته‌ایم. در ادامه مسیر به حمایت از جانب سایر شرکت‌های تابع نفت نیاز داریم. بزرگترین حمایت از تولید کننده و یک شرکت دانش‌بنیان، خرید از آنها است. امیدواریم بتوانیم در سال جدید از این دستگاه رونمایی کنیم».

کد تحریریه : ۱۰۰/۱۰۱/۱۰۲


لینک دانلود فایل

کلید واژه ها: پارک علم و فناوری صنعت نفت


( ۱ )

نظر شما :