در وبینار انرژی؛ از فرصت‌ها و چالش‌ها تا آینده شغلی و ایجاد کسب و کار

مشاور معاون وزیر نیرو در امور فناوری: اقیانوس آبی نوظهور حوزه انرژی، کارگشای اقتصاد کشور است

۲۰ خرداد ۱۴۰۰ | ۱۱:۲۳ کد : ۱۷۲۴۳ اخبار اخبار علمی-فناوری خبر
تعداد بازدید:۴۰۹
روابط عمومی دانشگاه تهران: دکتر علیرضا اسدی، مشاور معاون وزیر نیرو در امور فناوری با بیان اینکه ساختارهای صنایع حوزه انرژی و رفتارهای مالی کشور در حال تغییر است، گفت: «این روندها سبب می‌شود اتکا دولت به منابع عمومی کمتر شود و حضور نوآورهای مالی و بازارهای مالی بیشتر خواهد شد. بدین ترتیب ما انتظار داریم بخش‌هایی از اقتصاد در حوزه انرژی ظهور پیدا کند. در حقیقت یک اقیانوس آبی در حال ظهور است. اقیانوس آبی یعنی جایی که رقابت کمتر و در عین حال عدم قطعیت بالاتری دارد. در حوزه انرژی شامل بخش‌های مرتبط با بهینه‌سازی، نوسازی و استفاده از ابزارهای نوین مالی و ارتباط با بخش‌های مصرف است».


بنا بر گزارش پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، وبینار انرژی؛ از فرصت‌ها و چالش‌ها تا آینده شغلی و ایجاد کسب و کار با حضور مشاور معاون وزیر نیرو در امور فناوری، مدیر دفتر تجاری‌سازی و اکتساب فناوری پژوهشگاه نیرو و معاون پژوهش و برنامه‌ریزی سندیکای صنعت برق ایران (دهم خرداد) به همت پارک علم و فناوری دانشگاه تهران برگزار شد.

تفکر و رویکرد استراتژیک با افق بلند مدت، نیاز اولیه در تحلیل آینده انرژی
دکتر اسدی، مشاور معاون وزیر نیرو در امور فناوری با اشاره به مبانی تحلیل آینده و طراحی مسیر کاری اظهار کرد: «باید رویکردی را نسبت به مسائل صنعتی، اقتصادی و فناورانه اتخاذ کنیم که بیشترین دستاورد را داشته باشیم. در یک افق بلند مدت می‌بایست تفکرات، تصمیمات و اقدامات استراتژیک ارائه دهیم.
داشتن تفکر استراتژیک در زندگی فردی و سازمانی، به یکسری برنامه‌ریزی‌های بلندمدت منجر خواهد شد. مبنا قرار دادن تفکر استراتژیک به‌عنوان یک شیوه مواجه با پدیده‌ها، شامل سه بعد کل‌نگری، دورنگری و عمق‌نگری است».
وی افزود: «کل‌نگری یا نگاه کلان به مثابه داشتن افق دید بلندتر است مانند آنکه از هلیکوپتر به یک جغرافیا نگاه کنیم. در حقیقت از یک فاصله به واقعیت یا موضوع مورد نظر نگاه کنیم و در عین حال از برخی از جزئیات را نیز از دست ندهیم. در حقیقت یک نگاه سیستمی و بررسی روابط بین پدیده‌ها مدنظر است. عمق‌نگری به معنای بررسی علل و ریشه پدیده‌هاست. دورنگری نیز به معنای در نظر داشتن افق زمانی دورتر است».

تله نزدیک‌بینی پدیده شایع امروزه جوامع
مشاور معاون وزیر نیرو در امور فناوری در ادامه با تبیین مفهوم دورنگری خاطرنشان کرد: «در جامعه ما پدیده شایعی به نام تله نزدیک بینی رایج است. تله فکر نزدیک بینی؛ انسان‌ها به واسطه کارکردهای مغزشان، به سوءگیری دچار می‌شویم. بدین‌گونه که گذشته نزدیک را به آینده دور تعمیم می‌دهیم. این تله باعث می‌شود تا در انتخاب‌های خود به شدت کوتاه مدت فکر کنیم. در مبحث مسیر شغلی و آینده کاری باید از این تله فکری بیرون آمد و یک افق زمانی بلندمدت را ببینیم».
دکتر اسدی با یادآوری تله فکری نزدیک بینی گفت: «اساسا افق مسائل در حوزه انرژی و حوزه‌های زیرساختی، بلند مدت است. برای برنامه‌ریزی مرتبط با یک شهر و زیرساخت‌های آن باید یک افق خیلی دور را انتخاب کرد و به پیش‌بینی‌های بسیار بلندمدت پرداخت».

گاز طبیعی منبع اصلی در ایران است
وی در محور دوم صحبت‌های خود به بیان داده‌ها و اطلاعاتی در حوزه انرژی پرداخت و تصریح کرد: «برای رسیدن به یک تصویر کلان از حوزه انرژی باید به بررسی وضع موجود پرداخت. یکی از منابع خوب در این حوزه، کتاب تراز انرژی است».
مشاور معاون وزیر نیرو در امور فناوری با اشاره به سهم انرژی اولیه در ایران و جهان بیان کرد: «منبع اصلی انرژی در ایران، گاز طبیعی است. درحالیکه در دنیا ترکیبی از گاز طبیعی، نفت خام و فرآورده‌های نفتی، زغال سنگ، انرژی تجدیدپذیر و… است. این نشان می‌دهد که به واسطه تیپ ذخایر و منابع انرژی ایران، ساختار انرژی نیز متفاوت است. بنابراین به‌عنوان پیشران اصلی در یک افق بلندمدت در حوزه کسب وکاری، طبیعتاً حوزه گازهای طبیعی کلیدی است».
دکتر اسدی با نگاهی به جریان منابع و مصارف بخش برق اظهار کرد: «عمده منابع اولیه تولید برق در ایران، گاز طبیعی است. راندمان نیروگاه‌های حرارتی پایین است. این مجموعه بررسی نشان می‌دهد این بازدهی یک ثروت از دست رفته است. کشور تمرکز زیادی دارد تا بازدهی‌ها را در تمام مراحل تبدیل انرژی‌های اولیه به انرژی مصرفی افزایش پیدا کند. برای مثال در نیروگاه‌ها، موضوع بالا بردن بازدهی نیروگاه‌ها، تماماً برنوآوری و تغییرات تکنولوژیکی است. روندها نشان می‌دهد نهادهای سیاست‌گذار و بازیگران اصلی به سمت بالا بردن راندمان انرژی و تبدیل انرژی خواهند رفت. ذخیره انرژی با سرمایه کمتر به بازدهی بیشتر منجر خواهد شد. کشوری که با محدودیت سرمایه مواجه است و زیرساخت‌های انرژی مفصلی دارد، سیاستگذاران و فعالان را به سمت بالا بردن بازدهی هدایت خواهد کرد».

سهم برق از تأمین انرژی بسیار کمتر از سهم گاز و فرآورده‌های نفتی است
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به کل مصرف نهایی ایران از حامل‌های انرژی گفت: «سهم برق از تأمین انرژی بسیار کمتر از سهم گاز و فرآورده‌های نفتی است. درحالیکه روندهای جهانی به سمتی حرکت می‌کند که ما شاهد نرخ نفوذ برق به‌عنوان انرژی اصلی هستیم. با توجه به مصرف نهایی برق در بخش‌های مختلف ایران، باید گفت روند افزایش تقاضا در ایران، بیشتر در حوزه خانگی و تجاری است. اهمیت این موضوع به این دلیل است که بخش صنعتی بخش مولد است و انرژی را تبدیل به ارزش افزوده می‌کند. اما در بخش خانگی انرژی تبدیل به ارزش افزوده جدید در اقتصاد نمی‌شود و به اصطلاح هرز می‌رود. جامعه ما با این معضل مواجه است که منابع انرژی ما به حوزه‌های مولد، کمتر هدایت می‌شود».

مشاور معاون وزیر نیرو در امور فناوری با تشریح معضل جامعه در حوزه منابع انرژی تصریح کرد: «بخش مهمی از کسب و کارهای آینده بدین‌صورت است که بخش خانگی از مصرف کننده نهایی به مصرف کننده و تولید کننده تبدیل خواهد شد. با مقایسه شاخص شدت انرژی براساس برابری قدرت خرید می‌توان گفت روند جهانی، کشورهای عضو و غیر عضو OECD همگی نزولی‌اند، اما روند ایران صعودی است. این همان ناتراز بودن و چالش سیاستی ایران است. البته این نکته را باید مدنظر قرار داد که ما نمی‌توانیم از روندهای جهانی دور بمانیم و برای باقی ماندن در عرصه رقابت جهانی باید تغییر کنیم و این شکاف را پر کنیم».

کد تحریریه : ۱۰۰/۱۰۱/۱۰۲

کلید واژه ها: پارک علم و فناوری وبینار حوزه انرژی اقیانوس آبی


( ۱ )

نظر شما :