نخستین نشست هم اندیشی سرپرست و هیأت رئیسه دانشگاه تهران با استادان و فرهیختگان علوم انسانی

۲۸ آبان ۱۳۹۳ | ۱۷:۲۰ کد : ۱۶۹۱ اخبار اخبار ستادی
تعداد بازدید:۱۷۴۳
نخستین نشست هم اندیشی سرپرست و هیأت رئیسه دانشگاه تهران با استادان و فرهیختگان علوم انسانی

نخستین نشست هم اندیشی سرپرست و اعضای هیأت رئیسه دانشگاه تهران با جمعی از استادان و فرهیختگان علوم انسانی 28 آبان با حضور دکتر نیلی احمدابادی، سرپرست دانشگاه، دکتر خضری ،مشاور رئیس و مدیرکل حوزه ریاست و روابط عمومی ، دکتر قمصری معاون آموزشی، دکتر معصومی معاون پژوهشی ، دکتر جمشیدیها معاون فرهنگی دانشگاه و جمعی از استادان و پیشکسوتان علوم انسانی در تالار امیر کبیر دانشگاه تهران برگزار شد.
در آغاز این نشست دکتر خضری ،مشاور رئیس و مدیرکل حوزه ریاست و روابط عمومی با عرض تسلیت شهادت امام سجاد(ع) با اشاره به هشتادمین سال تصویب قانون تأسیس دانشگاه تهران گفت: دانشگاه تهران به عنوان یک دانشگاه جامع در طول 80 سال با حضور استادان برجسته خود در عرصه‌های مختلف علمی فرهنگی این کشور نقش آفرینی کرده است . وی با اشاره به نقش و جایگاه علوم انسانی گفت: بسیاری از افتخاراتی که نصیب دانشگاه تهران شده است از سوی استادان و مفاخر حوزه علوم انسانی بوده است. وی تصریح کرد: هم اکنون که در حال تهیه روزشمار تاریخی دانشگاه تهران هستیم می‌بینیم که بسیاری از مفاخر علمی دانشگاه مربوط به حوزه علوم انسانی است.
مشاور رئیس دانشگاه در ادامه با اشاره به تأکید مقام معظم رهبری و ریاست محترم جمهور بر مشارکت علوم انسانی در حل مسائل جامعه تصریح کرد: علیرغم درخواست مسئولان ارشد کشور،آن جایگاه راستینی که علوم انسانی باید در کشور ما داشته باشد، چه در مصدر سیاست گذاری وتصمیم گیری و چه در سطوح اجرایی کشور ،برآورده نشده است. دکتر خضری تأکید کرد توقعات مقام معظم رهبری و انتظارات ریاست محترم جمهور بسی فراتر از آن وضعیتی است که امروز در کشور وجود دارد.
وی در ادامه به چالش‌های علوم انسانی اشاره نمود و افزود: بومی‌سازی ، ادعای ناکارآمدی ، غیرکاربردی و انتزاعی بودن علوم انسانی همچنین مقاومت‌های سنت‌گرایان در برابر تحولات نوینی که علوم انسانی نیازمند و محتاج آن است، یا ایجاد رشته‌های بینا رشته‌ای و همکاری‌های میان رشته‌ای درعلوم انسانی ،مهندسی علوم انسانی از سوی غیر متخصصان این حوزه و تعدد متولیان در عرصه علوم انسانی، مواردی است که دستیابی علوم انسانی به جایگاه واقعی خود را با چالش مواجه کرده است.
دکتر خضری با اشاره به برگزاری این نشست افزود: در کنار مراجع بالا‌دستی و تصمیم‌گیری در سطوح عالی کشور دانشگاه تهران هم به عنوان یکی از بزرگ‌ترین کانو‌های تولید علوم انسانی، پرورش استادان علوم انسانی و کانون اجتماع استادان برجسته علوم انسانی وظیفه خود دانسته که این چالش‌ها را از منظری دیگر مورد گفتگو قرار دهد و این جلسه نیز در همین راستا برگزار می‌شود.
دکتر نیلی احمد آبادی ،سرپرست دانشگاه تهران نیز در ادامه این نشست در سخنانی با تسلیت شهادت امام سجاد(ع) با اشاره به این نشست گفت: بسیار مفتخرم که در محضر استادان برجسته علوم انسانی دانشگاه هستم وخرسندم که این فرصت پیش آمد تا استادان برجسته حوزه‌های مختلف علوم انسانی را در اینجا ملاقات کنم.
سرپرست دانشگاه تهران اظهار امیدواری کرد که این نشست نقطه آغازی برای ارتقاء جایگاه علوم انسانی باشد. وی افزود: دانشگاه تهران به عنوان یک دانشگاه جامع دارای بزرگ‌ترین نقش در تحولات فرهنگی،اجتماعی و علمی این کشور است و این را مدیون فعالیت‌های اعضای هیأت علمی برجسته خود می‌باشد که بخش اعظمی از این تحولات مربوط به علوم انسانی است. وی تصریح کرد: از دانشگاه تهران انتظار می‌رود به این نقش آفرینی ادامه بدهد و نقش فعال تری ایفا کند.
دکتر نیلی با اشاره به مشکلات موجود در کشور افزود: بسیاری از مشکلات موجود تنها مشکلات فنی و تکنولوژیک نیستند ،بلکه باید برای حل این معضلات از نقش علوم انسانی و فرهنگ‌سازی که وظیفه علوم انسانی است، استفاده کرد.
وی توسعه همه جانبه را توسعه علوم انسانی و علوم تجربی دانست و افزود: توسعه بدون توجه به توسعه و نقش علوم انسانی راه به جایی نمی‌برد.
سرپرست دانشگاه تهران توسعه علوم انسانی را سر آغاز توسعه همه جانبه دانست و افزود: شکی نیست که توسعه زیرساخت‌های لازم را نیاز دارد اما بدون فرهنگ سازی و بدون توجه به علوم انسانی توسعه صورت نخواهد گرفت.
وی با اشاره به مشکلات موجود در بخش آب انرژی و محیط زیست تصریح کرد: راه حل مشکلات این بخش‌ها تنها مشکل فنی نیست بلکه بسیاری از مشکلات این حوزه‌ها، رفتاری اجتماعی و فرهنگی است که همه در مقوله علوم انسانی جای دارد و باید از علوم انسانی برای حل این مشکل کمک گرفت.
سرپرست دانشگاه تهران تاکید کرد: کاری که دانشگاه باید انجام بدهد این است که به طور جدی وارد این عرصه شود و مشارکت جدی‌تری برای حل معضلات جامعه داشته باشد.وی بار دیگر بر انجام فعالیت‌های بین رشته‌ای در دانشگاه تأکید کرد و افزود: امروز بسیاری از مشکلات تنها از طریق یک رشته حل نمی‌شود بلکه همکاری و فعالیت بین‌رشته‌ای را می‌طلبد.
دکتر نیلی تصریح کرد:امیدوارم اعضای هیأت علمی دانشگاه بتوانند با فعالیت‌های بین‌رشته‌ای در حل مسائل کشور مشارکت ،و به ارتقاء علوم انسانی کمک کنند.
وی اعضای هیأت علمی دانشگاه را پشتوانه فکری ساختار دانشگاه دانست و افزود: اعضای هیأت علمی دانشگاه باید با تفکر و توانمندی که دارند به کمک دانشگاه بیایند.
سرپرست دانشگاه در پایان سخنان خود گفت: امیدوارم این جلسه شروعی برای سرعت بخشیدن به جایگاه واقعی علوم انسانی در دانشگاه تهران و کل کشور باشد.
در ادامه دکتر فدائی عراقی، استاد دانشکده روانشناسی،نیز در این جلسه طی سخنانی تصریح کرد: ما باید در علوم انسانی به سه محور خداشناسی، هستی‌شناسی و معرفت‌شناسی توجه کرده و بر اساس این سه محور پیش برویم.
سپس دکتر تقی آزاد ارمکی با بیان اینکه دانشگاه تهران بخشی از هویت ملی و دینی جامعه ایران است گفت: ما در موضوع علوم انسانی، ابتدا باید به آسیب شناسی این حوزه بپردازیم . به نظر می‌رسد باید بعضی‌ از رشته‌های موجود حذف و برخی نیز ایجاد شود.وی تصریح کرد: ما باید دانشجویی کنشگر تربیت کنیم.
دکتر معظمی از استادان ادبیات نیز با ابراز ناخرسندی از آنچه در سال‌های اخیر بر دانشکده زبان و ادبیات فارسی گذشته است گفت:همان طور که مقام معظم رهبری تأکید کردند زبان فارسی باید زبان علم باشد و این مستلزم این است که برنامه‌ها و نرم افزارهایی در این زمینه تدوین شود.وی تصریح کرد: نباید علم را آلوده به حرص کرد و این وظیفه ماست که این را به دانشجو نیز آموزش بدهیم.
دکتر مطیعی لنگرودی از دانشکده جغرافیا نیز با انتقاد شدید از عدم توجه به علوم انسانی گفت: باید جایگاه علوم انسانی را به مدیران ملی تفهیم کنیم .وی افزود: کشور نیازمند توسعه انسانی است .
دکتر حکیم زاده از دانشکده روان شناسی نیز با انتقاد از عدم توجه به علوم انسانی گفت: به نظر می‌رسد علوم انسانی در دانشگاه شهروند درجه دو است. و‌ی ضمن انتقاد از راه‌های شتاب‌زده در حوزه بومی‌سازی و اسلامی سازی علوم انسانی تاکید کرد: عرصه علوم انسانی عرصه شتاب‌زدگی نیست.  وی همچنین بازنگری در جذب دانشجو و جذب دانشجویان نخبه را برای ارتقاء جایگاه علوم انسانی در دانشگاه تهران ضروری دانست.
دکتر حسنقلی پور از دانشکده مدیریت متدولوژی را مشکل اصلی علوم انسانی در دانشگاه دانست و افزود: باید از فرصت‌هایی که جهان کمتر به آن پرداخته است بیشتر استفاده کنیم.
دکتر مهدوی از دانشکده اقتصاد هم با انتقاد از افزایش بدون منطق رشته‌های تحصیلات تکمیلی خواستار بازنگری در رشته‌های تحصیلات تکمیلی شد.
دکتر عاملی از دانشکده مطالعات جهان نیز با اشاره به اهمیت ارتباطات در دنیای امروز بر ضرورت و اهمیت رشته‌های بین رشته‌ای تأکید کرد. وی افزود: اگر هدف و موضوع  توسعه حیات دنیوی باشد،می‌توان از غرب الگو گرفت، اما اگر به دنبال حیات معنوی و سعادت واقعی انسان هستیم، الگوی غرب پاسخگو نیست.وی تصریح کرد: توسعه‌ای باید مد نظر ما باشد که از فرو ریختن جامعه جلوگیری کند.
دکتر رحیمیان، استاد پردیس دانشکده‌های فنی، نیز با اشاره به اهمیت موضوع علوم انسانی گفت: موضوع علوم انسانی فراتر از دانشگاه تهران و برنامه دانشگاه‌هاست. باید این احساس نیاز به علوم انسانی را در جامعه و مسئولان بالا ببریم و جامعه و مسئولان کشور بدانند که برای حل معضلات انسانی جامعه باید از علوم انسانی کمک بخواهند.
وی همچنین اعتماد سازی را وظیفه دانشگاه‌ها دانست و افزود: باید دانشگاه‌ها  به گونه‌ای عمل کنند که مسئولان باور کنند که دانشگاه هم درد را می‌شناسد و هم درمان را می‌داند.
دکتر قراملکی از دانشکده الهیات نیز گفت: باید بخش‌های علوم انسانی دانشگاه با جامعه و سازمان‌ها تعامل بیشتری داشته باشند.
وی تصریح کرد: رشد و گسترش علوم انسانی باید به وسیله کسانی انجام شود که هویت جمعی و تاریخی دارند.
دکتر جلیل تجلیل، استاد پیشکسوت دانشکده ادبیات، نیز در سخنانی که مورد توجه خاص شرکت کنندگان در این نشست قرار گرفت با اشاره به اینکه خداوند علم را تقدیس کرده است گفت: سنت بر خلاف نظر عده‌ای یک قانون لایتغیر است که همیشه زنده است. وی افزود: در علوم جدید هرچه نوتر و جوان‌تر بهتر، اما در ادبیات و علوم انسانی هرچه به منابع قدیمی دسترسی بیشتری داشته باشیم بهتر است.وی با تاکید بر توانمندی استادان دانشگاه تهران تصریح کرد: نباید خود کم‌بینی داشته باشیم، بلکه باید با یادآوری بزرگان و افتخارات خود رو به جلو حرکت کنیم.