آیین آغاز به کار دانشگاهها و مراکز علمی کشور با حضور رئیس جمهور برگزار شد
آیین آغاز به کار دانشگاهها و مراکز علمی و آموزشی کشور با حضور رئیس جمهوری؛ سرپرست وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری ، وزیر بهداشت ؛درمان و آموزش پزشکی،معاونان رئیس جمهوری، سرپرست دانشگاه تهران ، رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران ، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه، اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی و جمعی از نمایندگان مجلس، استادان و دانشجویان 15 مهر در تالار علامه امینی دانشگاه تهران برگزار شد.
دکتر روحانی، رئیس جمهوری کشورمان در این آیین با تبریک اعیاد قربان و غدیر به هشتادمین سال تاسیس دانشگاه تهران اشاره کرد و گفت: دانشگاه تهران علاوه بر اهمیتی که از لحاظ علم و دانش و توسعه جامعه دارد یکی از آثار تحول اجتماعی و سیاسی بود که پس از انقلاب مشروطه در کشور رخ داد.
رئیس جمهوری افزود: دانشگاه تهران ترکیبی بود از مراکز علمی بزرگ که به دست بزرگان و فرهیختگان ایران تاسیس شده بود.
دکتر روحانی دانشگاه تهران را حلقه وصل مراکز علمی و علوم جدید و کهن دانست و گفت: دانشگاه تهران به عنوان مظهر تلفیق علوم جدید و کهن و اولین مرکز مهم برای رشد و توسعه علم در ایران است.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه ما نیازمند همه علوم هستیم و وقتی میگوییم علوم بشری معنایش این نیست که در آن خطا نیست و میتواند ابطال پذیر باشد.
رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی تحول علم را در سایه نقد پذیری دانست و گفت: علم نقد پذیر است و دانش بشری این چنین است. وی با تاکید بر اینکه اسلامی کردن علوم انسانی به آن مفهوم نیست که دانش بشری را در علوم انسانی کنار بگذاریم افزود: علم را باید نقد کنیم نه حذف و یکی از اشکالات ما این است که میخواهیم حذف کنیم.
رئیس جمهوری با بیان این که مجموعه حرکت علمی ما مطلوب است ، گفت: دولت وعدههایی را که نسبت به دانشگاه داده است، فراموش نکرده و به بخشی جامه عمل پوشانده است.
دکتر روحانی با اظهار تأسف از اینکه در این جلسه تشکلهای دانشجویی صحبت نمیکنند گفت: آمدن من به دانشگاه بیشتر برای شنیدن است تا حرف زدن.
وی افزود: نقد دانشجویی زیبایی دیگری دارد چرا که نقد دانشجو بی غل و غش است و نشاط دانشگاه هم به همین است.
رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار داشت: نباید بترسیم استادان ما در کلاسها سخنان متفاوتی مطرح کنند. نظرات و سخنان متفاوت غیر از سخن مغرضانه است .
رئیس جمهوری تاکید کرد: سختگیریهای بی مورد منجر به عدم تساهل میشود و عدم تساهل منجر به رانده شدن افراد لایقی میشود که بیانشان صریح است.
رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار داشت: نباید بترسیم استادان ما در کلاسها سخنان متفاوتی مطرح کنند. نظرات و سخنان متفاوت غیر از سخن مغرضانه است .
دکتر روحانی با تاکید بر اینکه نگذاریم فضای تملق در دانشگاه باز شود، گفت: سخت گیری موجب میشود تملقگوها بالا بیایند.
رئیس قوه مجریه تاکید کرد: من یکبار این جمله را گفتم که ما دلمان نمیخواهد جمعیت حدود 80 میلیون نفری ایران تبدیل به 160 میلیون نفر شود، همه دو چهره پیدا میکنند.
دکتر روحانی خاطرنشان کرد: همه مردم صالح و بی گناه هستند، مگر این که عکس آن ثابت شود. این جزو اصول مسلم مبانی دینی ما است.
رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی یادآور شد: اگر ما میخواهیم فردی را مورد نقد قرار دهیم، دلایل و مدارک کافی ارایه دهیم، متأسفانه در مراکز تصمیم گیری بسیار مهم میگویند فلان آقا برای ریاست دانشگاه خیلی مصلحت نیست، به این راحتی ما آبروی مردم را معامله میکنیم اسم آن را دقت نظر میگذاریم.
رئیس شورای عالی امنیت ملی تاکید کرد: این دقت نظر نیست ، این تخریب مسلم و از بین بردن آبروی مردم است.
دکتر روحانی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: حکومت و اداره کشور بدون سعهصدر امکان پذیر نیست.
وی افزود: بگذاریم افراد حرف خود را بزنند، به خاطر یک اشکال کوچک و خرده اشکال، آدمهای بزرگ را کنار نگذاریم.
رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی با تاکید بر این که هیچکس در این جامعه معصوم نیست، اظهار داشت: فقط 14 معصوم ، معصوم هستند. همه اشتباه و خطا میکنند. افراد را زیر سؤال نبریم.
دکتر روحانی ادامه داد: در طول یک سال گذشته تلاش ما بر این بود که فضای دانشگاه از فضای امنیتی فاصله و فاصله و فاصله بگیرد.
وی افزود: تلاش ما بر این بود که اگر فردی با دلایل ضعیف، کنار گذاشته شده بر سر کار یا کلاس خود بازگردد.
رئیس جمهوری یادآور شد: تلاش ما بر این بوده که در دانشگاههای ما فضای آرامش را ایجاد کنیم ضمن این که همه گروهها نظر سیاسی و نقد خود را داشته باشند در عین حال همه بدانند اینجا دانشگاه است، باشگاه سیاسی، مرکز فعالیت احزاب نیست. ضمن این که همه میتوانند در مسایل سیاسی و اجتماعی حضور یابد.
دکتر روحانی تصریح کرد: دانشگاه که برای دادن مدرک نیست؛ دانشگاه برای این است که انسانهای مسئول و مشارکت جو بسازیم.
رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی خاطر نشان کرد تنها چیزی که در علم از آن فاصله میگیریم، علمی است که با اخلاق فاصله داشته باشد. دنبال سلاح کشتار جمعی و هستهای و شیمیایی نمیرویم.
وی اظهار داشت: در زمینه علمی، فعالیتهای ما باید در چارچوب اخلاق علمی باشد. این دولت چقدر دارد هزینه میدهد که اخلاق علمی را دنبال کند.
رئیس جمهوری گفت: البته حق مجلس شورای اسلامی است که در استیضاح به وزیری رای ندهد اما ما هم نمیتوانیم تأسف خودمان را ابراز نکنیم از اینکه دکتر فرجی دانا را به عنوان یک وزیر عالم و انقلابی و دانشمند از دست دادیم.
دکتر روحانی افزود: وقتی آن همه استادان دانشگاه برای من نامه مینویسند که آقای دکتر فرجی دانا شایستگی دارند مدیریت این وزارتخانه را به عهده بگیرد ، من با فشار این و آن، حاضر شوم به او بگویم استعفا دهد؟ این با اخلاق و چارچوبی که از روز اول این دولت به مردم قول داده است، انطباق پیدا میکند؟
رئیس جمهوری یادآور شد: در طول یک سال چهار تا وزیر و سرپرست را تجربه کردیم. آقای میلی منفرد را خواهش کردیم، مسئولیت را به عهده بگیرد که مجلس نپسندید؛ اشکالی ندارد. از آقای دکتر توفیقی خواهش کردیم سرپرستی را قبول کند که قبول کردند. از یمین و یسار به ما فشار آمد که او را معرفی نکنید که گفتیم اهلاّ و سهلاّ. سر فرود آوردیم برای اینکه دانشگاه و کشور آرام باشد.
وی تاکید کرد: ما همه باید به اخلاق علمی توجه کنیم. نمیتوانیم در مسئلهای که صداقت، راستگویی و دقت و قانون مورد توجه قرار نگرفته، آن را رها کنیم. از روزی که دکتر نجفی مسئولیت گرفتند، اولین کلام من این بود که مسئله را بورسیه را باید در این دوره دنبال کنید.
رئیس جمهور تصریح کرد: دانشگاه ما باید با مراکز تحقیقاتی و هر دوی آنان باید با تولید به خصوص بخش کشاورزی و صنعت وصل شوند اگر این اتفاق صورت نگیرد ما دانشگاه، دانشجو و فارغالتحصیل داریم اما کار و شغل لازم برای آنان وجود ندارد.
دکتر روحانی با بیان اینکه در صورتی پیشرفت علمی میکنیم که به دنیا متصل باشیم گفت: تعامل با جهان تنها در سیاست خارجی نیست البته شعار دولت تعامل با جهان است. ما باید در اقتصاد و علم و فناوری نیز با دنیا تعامل داشته باشیم در حال حاضر در تلاش در ساخت شهرک IT با همکاری شرکت بزرگ خارجی در ایران هستیم.
دکتر روحانی با بیان اینکه دنیای امروز دنیای رقابت است گفت: اگر به عقب افتادیم، عقب افتادهایم که در کنار آن استقلال و قدرت ملی آن کشور نیز به خطر میافتد.
وی تصریح کرد: میگویند اگر استاد ما به خارج برود و برگردد نکند که یکی از آنان جاسوس در بیاید. دست بردارید از این بهانهجوییها. رئیس جمهور کنونی اگر در چیز دیگری تخصص نداشته باشد در امنیت ملی متخصص است ما باید کاری کنیم تا اساتید خارجی با اساتید داخلی ما ارتباط داشته باشد حتی یک دانشگاه بسازیم که زبان آن انگلیسی باشد تا دانشجویان دیگر کشورها به آن دانشگاه بیایند.
رئیس جمهور در پایان تصریح کرد: نمیخواهم بگویم در پذیرش استاد و دانشجو از جاهایی شروع کنیم که خیلیها میترسند از همین همسایههایمان شروع کنیم تا بتوانیم از فضای علم و دانشگاه حداکثر استفاده را ببریم. تدبیر را با تلاش خودمان نهادینه کنیم و امیدمان را با شور و علم به ثبت برسانیم.
دکتر نجفی سرپرست وزارت علوم ؛ تحقیقات و فناوری نیز در این آیین با ارائه آماری از وضعیت دانشگاهها در سال جاری اظهار داشت: چهار میلیون و 685 هزار دانشجو در سال جاری در بیش از دو هزار و 650 موسسه آموزش عالی دولتی و غیردولتی مشغول به تحصیل شدهاند.
دکتر نجفی افزود: امسال حدود 15 درصد از دانشجویان در مقاطع کارشناسی ارشد، دکترای تخصصی و دکترای حرفهای مشغول به تحصیل خواهند بود.
به گفته سرپرست وزارت علوم 65 درصد دانشجویان کشور در مقطع کارشناسی و 20 درصد نیز در مقاطع کاردانی تحصیل میکنند.
دکتر نجفی همچنین سهم تولید ایران بر اساس رتبه بندیهای مختلف که با توجه به شاخصهای مختلف انجام میشود را بین 1.4 تا 1.8 درصد اعلام کرد و گفت: سهم تولید ایران از تولید علم در جهان بیش از سهم جمعیتی ما است.
وی خاطرنشان کرد: بر اساس شاخص تایم دو دانشگاه صنعتی شریف و صنعتی اصفهان جزو چهارصد دانشگاه برتر دنیا هستند ولی بر اساس رتبه بندی شانگهای به جز این دو دانشگاه ، دانشگاههای علوم پزشکی تهران، دانشگاه تهران و دانشگاه صنعتی امیرکبیر جزو چهارصد دانشگاه برتر دنیا هستند.
به گفته سرپرست وزارت علوم امسال 45 درصد از دانشجویان در رشتههای علوم انسانی، 34 درصد در رشتههای علوم ریاضی و فنی و 21 درصد در رشتههای علوم پزشکی، هنر و زبانهای خارجی مشغول تحصیل هستند.
دکتر نجفی خاطرنشان کرد در حال حاضر 771 موسسه پژوهشی دارای مجوز، 327 انجمن علمی، 154 قطب علمی، 34 پارک علم و فناوری و بیش از 100 مرکز رشد با چندین شرکت مختلف دانش بنیان در کشور فعال هستند.
وی افزود: اکنون نام 10 نفر از استادان ایرانی به عنوان پر استنادترین پژوهشگران ذکر شده در مقالات علمی بینالمللی قرار دارد.
دکتر نجفی تصریح کرد دولت تدبیر و امید رویکردهای مشخصی برای رفع چالشهای مادی مرتبط با علم و فناوری کشور دارد.
دکتر قاضی زاده هاشمی وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی نیز در این مراسم گفت: دانشگاه خانهای است که هیچ گاه از یاد و خاطره مستأجران آن پاک نخواهد شد و بازگشتن به دانشگاه با هر بهانهای غنیمت است .
وی ضمن تبریک فصل پرامید ورود استادان و دانشجویان به نهاد علم و دانشگاه ابراز امیدواری کرد که این بازگشت به توسعه تدبیر و امید در کشور بینجامد.
وی امید و عقلانیت را که از 24 خرداد سال گذشته آغاز شد متوجه دانشگاهها دانست و گفت: دانشگاه منبع امید در جامعه است.
وزیر بهداشت افزود: جاده عقلانیت از مسیر حوزه و دانشگاه میگذرد و عقلانیت زمانی در جامعه نهادینه میشود که دانشگاهها بتوانند افراد مسئول تربیت کنند.
دکتر هاشمی با بیان این که هیچ چیز نمیتواند مانع بروز نبوغ شود گفت: برای رسیدن به هدف باید سستیها را از بین ببریم، قوی باشیم و قوی زندگی کنیم.
دکتر نیلی احمد آبادی سرپرست دانشگاه تهران گفت نیز در این آیین با تبریک اعیاد قربان و غدیر و تبریک آغاز سال تحصیلی جدید به پیشرفتهای علمی ایران پس از انقلاب اسلامی اشاره گفت : دانشگاههای ایران پس از انقلاب توسعه کمی و کیفی زیادی را تجربه کرده و به خوبی به وظیفه خود که تأمین منابع انسانی متخصص و عالم مورد نیاز کشور بوده عمل کرده و نقش اصلی تولید علم و مشارکت در تولید فناوری را به عهده گرفتهاند.
سرپرست دانشگاه تهران افزود: بی گمان نیاز کشور و توان دانشگاهها فراتر از اقدامات صورت گرفته بوده و لذا پرداختن به راه کارهای تأمین نیازها و استفاده بهینه از ظرفیت دانشگاهها لازم است همچنان در دستور کار باشد. بدیهی است نیازهای متعدد کشور از جمله در حوزههای آب، انرژی، محیط زیست، امور اجتماعی، انسانی و فرهنگی با نقش کانونی و محوری آموزش عالی قابل تأمین است.
دکتر نیلی احمد آبادی در ادامه سخنان خود گفت: دغدغه اصلی دانشگاهها توجه به کیفیت، یعنی؛ تأمین نیاز ذینفعان به بهترین وجه و تولید علم هدفمند و تجاری سازی آن است. به گمان ما این دغدغهها کاملاً منطبق بر سیاستهای کلی علم و فناوری – ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری و خواست ریاست جمهور محترم میباشد.
وی افزود: نیازهای کشور مانند آب، انرژی و غیره با نقش کانونی آموزش عالی قابل تأمین است و توجه به کیفیت در دانشگاهها بسیار مهم است زیرا که این دغدغهها منطبق بر سیاستهای رهبری و خواست رئیس جمهوری است.
سرپرست دانشگاه تهران افزود: سیاستهای دولت یازدهم علاوه بر به وجود آمدن امید و نشاط در دانشگاهها سبب افزایش ارتباط دانشگاههای معتبر دنیا با ایران میشود.
وی افزود: تداوم این سیاستها شرایط را بهتر میکند ولی باید مشکلات مالی مزمن و کمبود تجهیزات نیز رفع شود.
دکتر نیلی احمدآبادی گفت: اگرچه سیاستهای نظام مرتبط با سیاستهای نظام آموزش عالی است ولی ایجاد وضعیت خاص دانشگاهی برای پیگیری سیاستهای ابلاغی میتواند نقش مؤثرتری را ایجاد کند تا سیاستهای وزارت علوم در ارتقای رده بندی آسیایی و جهانی در محدوده صد دانشگاه برتر جهان محقق شود.
سرپرست دانشگاه تهران در پایان سخنرانی خود نیز توضیح داد که نمایندگان تشکلهای دانشجویی به دلیل محدودیت زمانی و عدم امکان برنامه ریزی درست نتوانستند در مراسم آغاز سال تحصیلی حضور یابند.
وی از رئیس جمهوری خواست تا فرصتی را برای دیدار با تشکلهای دانشجویی در دانشگاه تهران یا هر مکان دیگری که تشخیص میدهد، مقرر کند تا دانشجویان بتوانند دغدغههای خود را با وی مطرح کنند.
همچنین در این آیین دکتر جعفریان رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران با تبریک آغاز سال تحصیلی جدید به دانشجویان با برشمردن موفقیتهای دولت در سه عرصه بینالمللی ؛ اقتصادی و بخش سلامت حضور برجسته دانشگاهیان را در این سه عرصه قابل توجه دانست.
وی افزود: باعث افتخار است که بسیاری از کسانی که در این موفقیتهای ملی نقش دارند فارغالتحصیلان دانشگاههای تهران و علوم پزشکی تهران هستند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران اتکا و اعتماد به دانشگاهیان را لازمه پیشرفت و توسعه کشور دانست و گفت:باید به دانشگاه و دانشجویان کشور اعتماد کرد و حل مسائل را به دست آنان سپرد.
وی همچنین خواستار استقلال دانشگاهها شد و افزود: نتیجه اعتماد به دانشگاه پیشرفت علم و دانشگاه است.
در این مراسم دکتر گنجی استاد دانشگاه صنعتی گرگان و آقای روز رخ دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی تهران به نمایندگی از سوی استادان و دانشجویان دیدگاههای خود را بیان کردند.
پایان بخش این آیین نیز اهدا لوح سپاس و جوایز به نفرات برتر گروههای آزمایشی در کنکور 1393 بود.