مراسم ختم استاد امیر ناصرکاتوزیان با حضور گسترده دانشگاهیان و دوستداران استاد در دانشگاه تهران برگزار شد

۱۸ شهریور ۱۳۹۳ | ۲۱:۵۰ کد : ۱۶۱۵ اخبار اخبار ستادی
تعداد بازدید:۱۱۳۱
مراسم ختم استاد امیر ناصرکاتوزیان با حضور گسترده دانشگاهیان و دوستداران استاد در دانشگاه تهران برگزار شد

 

مراسم ختم استاد امیر ناصرکاتوزیان 16 شهریور با حضور گسترده دانشگاهیان و دوستداران استاد در مسجد دانشگاه تهران برگزار شد.

در این مراسم که با حضور خانواده مرحوم استاد کاتوزیان ، سرپرست دانشگاه تهران ، اعضای هیأت رئیسه دانشگاه ، وکلای دادگستری، استادان دانشگاه، دانشجویان رشته حقوق و چهره‌هایی از جمله آیت‌الله محقق داماد، آیت‌الله اراکی رئیس مجمع تقریب مذاهب اسلامی، رضا فرجی‌دانا وزیر پیشین علوم، محمدرضا دشتی اردکانی رئیس کانون سردفتران و دفتریاران، رئیس مرکز جذب و آزمون قوه‌قضائیه و جمعی از نمایندگان مجلس و اعضای شورای نگهبان برگزار شد دکتر عراقی، دکتر صفایی و دکتر شیخ الاسلامی از استادان پیشکسوت دانشگاه تهران سخنرانی کردند.

در این مراسم پس از قرائت پیام تسلیت معاون حقوقی رئیس جمهور ، دکتر عزت الله عراقی استاد پیشکسوت دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران ضمن گرامیداشت مقام والای علمی مرحوم کاتوزیان گفت: عزت نفس و اعتماد به نفس بالا موجب شد تا مرحوم کاتوزیان چهره‌ای بی‌همتا در میان حقوقدان عصر خود پیدا کند و در حوزه‌های مختلف حقوقی حرف اول را عنوان کند.
وی افزود: مرحوم کاتوزیان از همان دوران جوانی با تکیه بر مطالعات شخصی و عزت نفس آرای صادره قابل تأملی در کسوت یک قاضی دادگستری صادر کرد و این نشان می‌دهد که ایشان علاوه بر علم و اعتماد به نفس آشنایی کافی با فقه اسلامی و مبانی علمی حقوق داشته است. آثار مرحوم کاتوزیان حکایت از این دارد که بر فقهای امامیه استناد و تکیه کامل داشته اما هوشمندی و علم والای این عالم حقوق او را محدود به انتقال مبانی فقهی به زبان فارسی نکرد بلکه به درستی از متون فقهی در جهت ارتقای حقوق کشور بهره‌مند شد.
وی در بخشی دیگر از سخنانش خاطر نشان نمود: استاد کاتوزیان هرگز علاقه نداشت که مطالبی را تحت عنوان مطالعه تطبیقی از خود به جای گذارد اما ایشان با رعایت تمامی موازین معنوی نگارش یک اثر ،هر جا که مطلبی را به استناد از قوانین بین‌المللی و دیگر کشورها در آثار خود عنوان کرده به موضوع اتخاذ و مطالعه تطبیقی استناد کرده است.
در ادامه مراسم  دکترحسین صفایی از اساتید دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران طی سخنانی گفت : افتخار می‌کند که صلاحیت ورود خود به این مرکز علمی معتبر کشور توسط مرحوم کاتوزیان امضاء شده، این از افتخارات من است که اجازه ورودم به دانشگاه تهران با امضای مرحوم کاتوزیان صورت گرفت.
رئیس سابق دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران در ادامه به سرسختی استاد کاتوزیان برای جلوگیری از ورود افرادی که صلاحیت کافی برای تصاحب کرسی‌های علمی دانشگاه تهران را نداشتند اشاره کرد و گفت: دکتر کاتوزیان شخصاً مانع ورود و عضویت افرادی که صلاحیت علمی کافی نداشتند برای بخش هیأت علمی دانشگاه تهران را شد. مرحوم کاتوزیان پیرو اصول اخلاقی و انسانی بود و با ظلم و بی عدالتی مبارزه می‌کرد و در این زمینه مقالاتی نیز نگاشته است.
استاد صفایی عدالت خواهی در عمل را از جمله ویژگی‌های بارز مرحوم کاتوزیان برشمرد و اظهار کرد: علاوه بر این ویژگی بارز مرحوم کاتوزیان در آثار خود عدالت خواهی را مشهود به یادگار گذاشته به نحوی که ایشان معتقد بود هدف حقوق عدالت است. همچنین در بخش‌هایی از آثار خود تصریح کرده است که انسان با شعور هدف را انتخاب می‌کند و باید منطق و قانون را برای تحقق عدالت به کار بندد.
وی خاطر نشان کرد: مرحوم کاتوزیان از قانون گرایی افراطی انتقاد می‌کند و معتقد بود که یک قاضی آنجا که قوانین را مغایر با عدالت ببیند می‌تواند با استناد به فقه اسلامی و عقل که مبنای تفکر شیعی است تفسیر معتدلی مطابق عدالت ارائه دهد چرا که قانون نظم ناقص است و قانون گذار نمی‌تواند تمام جوانب اجتماع را در هنگام وضع قانون در نظر بگیرد.
استاد صفایی یادآور شد: مطابق نظر مرحوم کاتوزیان قانون پدیده‌ای ایستا است در حالی که جامعه پویا است و این قاضی است که قانون را با عدالت هماهنگ می‌کند.
وی به بخشی از مقاله قانون گرایی افراطی مرحوم کاتوزیان اشاره کرد و گفت: مرحوم در بخشی از آثار خود چنین آورده بود که قانون گرایی مرحله ضروری ارتقا است ولی کافی نیست و ما باید به جایی برسیم که از دوران نظم به دوران عدالت خواهی دست یابیم و فکر می‌کنم در آستانه این تحول بزرگ قرار گرفته‌ایم.
وی در پایان عنوان کرد: مرحوم کاتوزیان خدمات بزرگی را به جامعه ایرانی و حقوقی ارائه داده‌اند و به همگان آموختند که باید به قوانین احترام گذاشت و در کنار آن عرف و اخلاق را محترم شمرد.


( ۱ )