مراسم تشییع پیکر دکتر ناصر کاتوزیان در مقابل دانشکده حقوق دانشگاه تهران برگزار شد

۱۵ شهریور ۱۳۹۳ | ۱۶:۰۶ کد : ۱۶۰۹ اخبار اخبار ستادی
تعداد بازدید:۱۵۹۷
مراسم تشییع پیکر دکتر ناصر کاتوزیان در مقابل دانشکده حقوق دانشگاه تهران برگزار شد

 

مراسم تشییع پیکر دکتر ناصر کاتوزیان پدر علم حقوق ایران صبح روز پنجشنبه 13 شهریور با حضور شخصیت‌های علمی و کشوری از جمله مجید انصاری معاون پارلمانی رئیس جمهور، الهام امین زاده معاون حقوقی رئیس جمهور، گودرزی وزیر ورزش و جوانان، محمدحسن ابوترابی فرد نائب رئیس مجلس، مصطفی محقق داماد، و جمعی از دانشجویان، استادان و هیأت رئیسه دانشگاه تهران از مقابل دانشکده حقوق و علوم سیاسی برگزار گردید.

در ابتدای این مراسم دکتر سید احمدرضا خضری مشاور رییس دانشگاه و مدیرکل حوزه ریاست و روابط عمومی دانشگاه تهران درباره شخصیت علمی، و سجایای اخلاقی شاد روان دکتر ناصر کاتوزیان سخنانی ایراد نمود که متن آن چنین است:

بسم الله الرحمن الرحیم، و بشّر الصابرین الذین اذا اصابتهم مصیبه قالو انا لله و انا الیه راجعون

استادان گران‌قدر، حضار گرامی، خانم‌ها، آقایان با کمال تأسف و تأثر، استاد گرانمایه و دانشمند بلند پایه روان شاد مرحوم دکتر امیر ناصر کاتوزیان از میان ما رفت و همگان را در سوگ خود غمگین ساخت. حقیقت آنست که مرگ حق است و هیچ کس را از آن گریزی نیست. اما مرگ مردان بزرگ را اندوهی بزرگ است به فراخنای عظمت و بزرگی آنان، از این رو است که گفته‌اند:

لاجرم در مرگ مردان بزرگ

ای دریغا گفت باید عالمی

به راستی که استاد کاتوزیان در عداد آن مردان بزرگ بود. او که به سبب دانش بسیارش، قلم سحرانگیزش، نثر دل انگیزش و احاطه بی بدیلش بر دانش حقوق، به حق به عنوان «پدر حقوق نوین ایران» اشتهار یافت. افزون بر این آنچه آن استاد فرزانه را به الگویی کم مانند مبدّل ساخته بود، عدالت و عدالت طلبی، آرامش تحسین برانگیز، چهره مهربان و دوست داشتنی، دلبستگی به بالندگی و اعتلای کشور، عشق سرشار به آموزش و پرورش جوانان وطن، آزادگی و آزاد اندیشی، و تلاش خستگی ناپذیری بود که از سویدای دلش برخاسته بود. آن گونه که مصداق راستین این سخن شد:

اهل کام و ناز را در کوی رندی راه نیست

رهروی باید جهان سوزی نه خامی بی غمی

حاصل عمر آن دانشی مرد سترگ، سه سخن بیش نبود: خواندن، آموختن و نوشتن. سه کوشش مداومی که میراث او را در قالب ده‌ها جلد کتاب حقوقی معیار و صدها مقاله طراز اول جاودانه ساخت. هم از این رو است که باید گفت:

صبر بسیار بباید پدر پیر فلک را

تا دگر مادر گیتی چو تو فرزند بزاید

باری، فراق این چهره نامدار به راستی برای ما سنگین است، اما چه می‌توان کرد و چه می‌توان گفت جز بردباری و شکیبایی در برابر مشیّت الهی. اینجانب به سهم خود اصالتاً و از سوی سرپرست محترم دانشگاه تهران جناب آقای دکتر نیلی و دیگر اعضای محترم هیئت رئیس دانشگاه، نیابتاً این مصیبت دردناک را به فرزندان بزرگوار و دانشگاهیان دانشگاه تهران و جامعه حقوق‌دانان کشور تسلیت عرض نموده و برای آن روانشاد رحمت جاودان الهی و برای بازماندگان او شکیبایی آرزومندم. آری امیر ناصر کاتوزیان از میان ما رفت، اما نام او چون بسیاری از دیگر وارستگان این مرز و بوم بر رواق زبر جد گیتی خواهد ماند:

بر این رواق زبرجد نوشته‌اند به زر

که جز نکوبی اهل کرم نخواهد ماند

در پایان عرایضم آرزو می‌کنم که دوستداران و شاگردان استاد راه او را بپویند و مسیر او را بجویند تا ایران ما هیچ‌گاه از وجود کاتوزیان ها خالی نماند. یادش همواره گرامی و راهش همیشه پر رهرو باد! والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
 

سپس پیام تسلیت دکتر حسن روحانی ریاست جمهوری به شرح زیر قرائت شد:

بسم الله الرحمن الرحیم

انا لله و انا الیه راجعون

درگذشت استاد ارجمند مرحوم امیر ناصر کاتوزیان موجب تأثر و تألم فراوان گردید. بی‌شک فقدان این شخصیت دانشمند و پرتلاش برای جامعه حقوقدانان و دانش‌آموختگان علم حقوق که از آثار، تألیفات، خدمات علمی و آموزشی دکتر کاتوزیان بهره‌های فراوان برده‌اند، ضایعه‌ای بزرگ است. اینجانب این ضایعه را به جامعه علمی و حقوقی کشور، همکاران، شاگردان و به ویژه خانواده معزز آن استاد گرانمایه تسلیت می‌گویم و علو درجات آن مرحوم و صبر و شکیبایی بازماندگان را از خداوند متعال مسألت می‌نمایم.

حسن روحانی

رییس‌ جمهوری اسلامی ایران
 

در ادامه پیام تسلیت سرپرست وزارت علوم به مناسبت درگذشت این استاد گران‌قدر قرائت شد:

انا للّه و انا الیه راجعون

درگذشت استاد اندیشمند، حقوقدان برجسته و پدر علم حقوق ایران روان شاد دکتر ناصر کاتوزیان موجب تألم و تأثر گردید. این ضایعه را به جامعه علمی و دانشگاهی کشور، فرزندان و خاندان ایشان و همه سوگواران تسلیت می‌گویم. دانش گسترده، قلم توانا و داشتن روحیه پژوهش و تحقیق که با طبع بلند و عزت نفس و آزادگی همراه بود، از آن استاد فرزانه چهره‌ای معیار در عرصه علم حقوق به یادگار گذاشت و بدون شک تلاش‌های ارزشمند و خدمات ارزنده علمی، آموزشی و پژوهشی وی که زمینه‌های رشد و تعالی این علم را به ارمغان آورده است، بزرگ‌ترین میراث ماندگار ایشان محسوب می‌شود. وی یکی از نویسندگان اصلی پیش‌نویس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و از جمله استادان عالی‌رتبه ایران عزیز بود که خالصانه و عاشقانه، سال‌های مدید عمر شریف خود را در جهت تحقق عدالت و اندیشه اعتلای علمی میهن عزیزمان مصروف داشت و منشاء آثار و برکات فراوان گردید. نام و یاد شادروان دکتر ناصر کاتوزیان به عنوان چهره‌ای ماندگار در ذهن و دل ملت بزرگوار ایران همیشه باقی خواهد ماند. نظام علمی و دانشگاهی کشور خود را موظف به پاسداشت نام و آئین علمی این استاد ممتاز و بلند همت و خستگی‌ناپذیر دانشگا ه تهران می‌داند و امید دارد که علم حقوق بیش از پیش بتواند به جایگاه واقعی خود در کشور دست یابد. خداوند متعال روح بلندش را با اولیاء الله و بزرگان محشور بگرداند.
 

در ادامه این مراسم پیام تسلیت سرپرست دانشگاه تهران به شرح زیر قرائت گردید:

بسم الله الرحمن الرحیم

انا لله و انا الیه راجعون

عروج ملکوتی پدر علم حقوق ایران، دانشمند والا مقام و استاد فرزانه روانشاد دکتر ناصر کاتوزیان جامعه علمی و حقوقدانان کشور بویژه خانواده بزرگ دانشگاه تهران را به سوگ نشاند. دلبستگی و تعلق خاطر آن استاد گرانمایه به پرورش علمی و اخلاقی جوانان این مرز و بوم وتلاش برای شکوفایی و بالندگی استعدادهای بالقوه فرزندان برومند وطن در کنار سخت کوشی، آزادگی و عزّت نفس او را نه تنها به مثابه یک استاد فرهیخته بلکه به عنوان اسطوره‌ای بی‌بدیل در عرصه علم حقوق جاودانه ساخت. بی‌تردید التیام فقدان جانسوز این دانشمند وارسته جز با رضایت بر مشیّت الهی میسّر نخواهد بود. اینجانب ضمن عرض تسلیت این ضایعه دردناک به خانواده گرانقدر ایشان و جامعه علمی کشور به ویژه دانشگاهیان دانشگاه تهران، رحمت و مغفرت جاودان را برای آن مرحوم و صبر و شکیبائی را برای بازماندگان ایشان از درگاه خداوند منّان مسالت نموده و امیدوارم دانشجویان و رهپویانش پرچم افتخارات وی را بر افراشته نگاه دارند.

محمود نیلی احمد آبادی

سرپرست دانشگاه تهران


آنگاه دکتر فضل الله موسوی رییس دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران، طی سخنانی  با بیان این که «دکتر کاتوزیان همیشه به فکر خدمت به دانشجویان و مردم بود» گفت: استاد کاتوزیان در طول عمر خود همیشه به فکر سیراب کردن دانشجویانش بود و فضای علمی را با چراغ دانش خود روشن نگاه داشت. وی گفت: کاتوزیان تا آخرین روزهای زندگی خود دست از تدریس برنداشت و امیدوارم شاگردانش راه او را به خوبی ادامه دهند.

دکتر درودیان یکی از استادان پیشکسوت و رییس اسبق دانشکده حقوق و علوم سیاسی نیز مطالبی درباره شخصیت والای استاد کاتوزیان بیان داشتند.

سپس همسر استاد کاتوزیان، سخنانی در رابطه با استاد عنوان کرد در بخش‌های از سخنرانی خود گفت: استاد عاشق دانشگاه و دانشجویانش بود و دانشگاه متعلق به دانشجویان می‌دانست که باید بیاموزند و افتخار ایران شوند
.

بعد از سخنرانی همسر استاد کاتوزیان و اقامه نماز به امامت استاد مصطفی محقق داماد، پیکر استاد کاتوزیان به سمت جایگاه ابدیش تشییع گردید.
 

شایان ذکر است که مراسم ختم استاد روز یکشنبه 16 شهریور ماه ساعت 5 تا 7 در مسجد دانشگاه تهران برگزار می‌شود.