به مناسبت روز جهانی فلسفه:
وبینار «مطالعات فلسفه ابنسینا در غرب» برگزار شد
بنا بر اعلام دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه، در ابتدای این وبینار که (۲۹ آبان) برگزار شد، پروفسور گوتاس دیمیتری، استاد مطالعات عربی و اسلامی دانشگاه ییل آمریکا، با موضوع «رویکردهای گوناگون موجود در قرن بیستم به مطالعات ابنسینا» به سخنرانی پرداخت و با بیان اینکه مطالعات ابنسینا از میانه قرن بیستم آغاز شده است، چهار رویکرد عرفانی-اشراقی، سیاسی، شرقشناسانه و تاریخی را در این زمینه مطرح کرد.
پروفسور گوتاس، با اشاره به نقش «هانری کربن» در رویکرد عرفانی، اظهار کرد: «کربن، با دیدن رساله «الحکمة المشرقیه» گمان کرده در ابنسینا گرایش اشراقی وجود دارد، در حالیکه میان این رساله و «حکمة الإشراق» سهروردی، ارتباطی وجود ندارد».
استاد مطالعات عربی و اسلامی، ضمن تقدیر از کارهای ارزشمند کربن، تفسیر وی از ابن سینا را متأثر از سهروردیشناسی او دانست و آن را مغایر با فلسفه ابنسینا عنوان کرد.
در بخش دیگری از این وبینار، دکتر نادیا مفتونی، استاد فلسفه اسلامی دانشکده الهیات و معارف اسلامی، ضمن قدردانی از زحمات پروفسور گوتاس در فلسفه اسلامی، سخنرانی خود را با موضوع «تأثیر فلسفه ابنسینا بر شکل و محتوای فلسفه سهروردی» ارائه کرد.
دکتر مفتونی، استفاده از سبک داستانگویی را یکی از تأثیرات ابنسینا بر سهروردی برشمرد و افزود: «نه تنها شکل داستانهای فلسفی سهروردی از ابنسینا تأثیر گرفته است، بلکه محتوای این داستانها نیز سینوی است و رسالههای رمزی او مشحون از عناصر مشایی مانند عقول دهگانه است».
همچنین در ادامه پروفسور گوتاس، تحقیقات دکتر مفتونی و احاطه وی به آثار و آرای شیخ اشراق را جالب، آموزنده و روشنگر توصیف کرد.
این وبینار که در نرمافزار زوم (zoom) اجرا شد و از سایت آپارات نیز بهصورت زنده پخش شد، با استقبال جمع قابلتوجهی از استادان و دانشجویان فلسفه همراه بود.
ویژهنامه روز جهانی فلسفه
گفتگو با استادان گروه فلسفه دانشگاه تهران
نظر شما :