نشست تخصصی ایرانشناسی «دهخدا؛ روشنفکر مدرن ایرانی» برگزار شد
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران به نقل از دانشکده ادبیات و علوم انسانی، به کوشش انجمن ایرانشناسی و با همکاری انجمن علمی دانشجویی ایرانشناسی دانشگاه تهران، نشست تخصصی ایرانشناسی «دهخدا؛ روشنفکر مدرن ایرانی» با حضور و سخنرانی دکتر جواد مجابی، دانشآموخته حقوق و اقتصاد، شاعر، نویسنده، طنزپرداز، روزنامهنگار، نقاش و منتقد ادبی و هنری، ۱۱ دی ۱۳۹۸ در تالار کمال دانشکده ادبیات و علوم انسانی برگزار شد.
در ابتدای نشست دکتر جواد مجابی، محقق ادبی و هنری، روزنامهنگار و داستاننویس خاطرنشان کرد: «از آنجا که بسیاری ادعای علامه بودن دارند؛ ترجیح میدهد نه از علامه بودن دهخدا، بلکه از سیمای مدرن او بهعنوان یک روشنفکر، سخن بگوید. برای اینکه بدانیم چرا دهخدا روشنفکر مدرن ایرانی است، باید نخست تعریفی از روشنفکر داشته باشیم. روشنفکری نقد خردورزانه و دائمی نسبت به وضعیت بشری است».
وی افزود: «باید در این نقد؛ حتماً خردورزی باشد، نه از روی احساسات و عواطف؛ نه فصلی و موقتی، بلکه دائمی و پیگیر و این باید به عرصه برخورد آرا و عقاید بیاید و مخاطب اصلی خود را که طبقه متوسط و تحصیلکرده شهری هستند بیابد تا آنان پیام او را به همه برسانند. دهخدا استاد دانشگاه، رئیس دانشکده حقوق و علوم سیاسی، نماینده مجلس، روزنامهنگار، عضو حزب عامیون اجتماعیون (ترجمه سوسیال دموکرات)، دیپلمات وزارت خارجه و بالاخره گردآورنده فرهنگ واژگان پارسی بود که زیرساخت ادبیات کشور به شمار میآید. دهخدا یک دم تا پایان عمر، از نقد و روشنگری بازننشسته و در هر دورهای به یک صورت عمل کردهاست».
اما چرا مدرن؟ ایشان با بیان این مقدمه در ادامه گفت: «مدرنی که ما در ایران میشناسیم، با غرب فرق دارد. در ایران؛ آزادیخواهی، طغیان علیه سنن قدیمی و پیشرفت بهسوی روشهای نوین؛ به معنی مدرن بودن بود. پس از دهخدا؛ مسائلی چون محیط زیست، کودکان کار، پناهندگان، حمایت از حیوانات، مبارزه با تبعیض جنسیتی و … نیز اضافه شد؛ که در آثار دهخدا، اگر اثری از آنان نیست، چیزی ضد آنان نیز وجود ندارد».
مطابق سنت نشستهای ایرانشناسی، بخش دوم نشست، گفتگو میان دکتر دادبه و حاضران برقرار بود و ایشان به چند پرسش حاضران، بهویژه درباره زبان برای طنز پاسخ گفت.
برای مشاهده کامل خبر اینجا کلیک کنید.
نظر شما :