معاون پژوهشی دانشگاه تهران برنامه‌های جشنواره پژوهش را تشریح کرد

۲۴ آذر ۱۳۹۸ | ۱۵:۰۵ کد : ۱۰۲۷۳ اخبار اخبار پژوهشی
تعداد بازدید:۱۲۷۱
معاون پژوهشی دانشگاه تهران، برنامه‌های بیست و هشتمین جشنواره پژوهش را تشریح کرد.
معاون پژوهشی دانشگاه تهران برنامه‌های جشنواره پژوهش را تشریح کرد

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، دکتر محمد رحیمیان، معاون پژوهشی، ۲۴ آذر ۱۳۹۸ در نشست خبری با اصحاب رسانه ضمن تشریح برنامه‌های بیست و هشتمین جشنواره پژوهش به بیان فعالیت‌ها و عملکردهای حوزه معاونت پژوهشی دانشگاه در سال ۱۳۹۷ پرداخت و گفت: «در جشنواره امسال نیز چون سال‌های گذشته از استادان، محققان و پژوهشگران تقدیر خواهد شد. رویکرد ما در بیست و هشتمین جشنواره بیشتر جنبه کیفی داشته و فقط تعداد مقالات مد نظر نبوده، بلکه کیفیت آنها نیز مورد توجه قرار گرفته است».
وی با بیان اینکه در این جشنواره از استادان شاخص قدردانی خواهد شد، افزود: «از هشت استاد پیشکسوت و بازنشسته دانشگاه تهران که در دوران بازنشستگی نیز فعالیت پژوهشی داشته‌اند، نیز تجلیل به عمل خواهد آمد. هم‌چنین سه عضو هیأت علمی به عنوان منتخب ویژه جشنواره معرفی می‌شوند که در سطح ملی و بین‌المللی توانسته‌اند موفقیت‌هایی را کسب کنند».
دکتر رحیمیان، با اظهار اینکه از ۱۰ پژوهشگر برجسته تقدیر خواهد شد، گفت: «طبق روال سال‌های گذشته دو استاد دانشکده علوم پزشکی تهران نیز به‌عنوان استادان شاخص این عرصه معرفی می‌شوند. هم‌چنین از هشت پژوهشگر جوان زیر سن چهل سال که شش نفر از آنان دانشیار و دو نفر استادیار هستند تجلیل می‌شود».
معاون پژوهشی دانشگاه تهران، افزود: «در بیست و هشتمین جشنواره از هفت رساله مقطع دکترا به عنوان رساله نمونه و دو پایان‌نامه نمونه کارشناسی ارشد تقدیر می‌شود. سه کارشناس پژوهشی نیز مورد تشویق قرار خواهند گرفت که از این تعداد دو کارشناس اجرایی و یک کارشناس به عنوان پژوهشگر نمونه معرفی می‌شود».
وی در ادامه معرفی آزمایشگاه‌های نمونه دانشگاه تهران را بخش دیگری از برنامه‌های این جشنواره توصیف کرد و گفت: «آزمایشگاه فتوستنز و واکنش‌های نوری پردیس ابوریحان، به عنوان آزمایشگاه نمونه انتخاب شده است. هم‌چنین از کتابخانه پردیس فارابی نیز به عنوان کتابخانه نمونه دانشگاه تهران تقدیر خواهد شد».
دکتر رحمیان، تصریح کرد‌: «شش کتاب برگزیده، یک کتاب شایسته تقدیر منتخب بیست و هشتمین جشنواره هستند که البته این آمار مربوط به کل کشور است و از این تعداد فقط دو عنوان کتاب خارج از دانشگاه تهران می‌باشند».
معاون پژوهشی، در بخش دیگری از سخنان خود به فعالیت‌های پژوهشی دانشگاه تهران در سال گذشته اشاره کرد و گفت: «در سال گذشته چون سال‌های قبل انتشار مقالات بین‌المللی ادامه داشته است و چهار هزار ۴۹۴ مقاله بین‌المللی در wos نمایه شده که این آمار نسبت به سال قبل ۱۰ درصد افزایش داشته است، البته در کنار رشد کمی ما شاهد رشد کیفی مقالات نیز بوده‌ایم. بر اساس این آمار، ۹ درصد افزایش در Q1؛ ۱۱ درصد افزایش در Q2؛ ۱۰ درصد افزایش در Q3 و ۹ درصد کاهش در Q4 داشته‌ایم. که کاهش در Q4 و افزایش در Q1 و Q2 مسئله مهم و قابل توجهی است که در کل ۱۰ درصد افزایش راه به همراه داشته است».
وی ضمن معرفی سامانه مدیریت اطلاعات پژوهشی، عنوان کرد: «در این سامانه فعالیت‌های پژوهشی دانشگاه تهران به ثبت می‌رسد. تعداد دو هزار و ۹۹۰ مقاله در این سامانه نمایه شده است. هم‌چنین یک هزار و ۳۹۶ مقاله ارائه شده در همایش‌های بین‌المللی و یک هزار و ۶۲۵ مقاله همایش‌های ملی نیز در این سامانه وجود دارد».
دکتر رحیمیان، افزود: «در این سامانه آمار کتاب‌های تألیفی که از سوی استادان دانشگاه تهران چاپ شده است ۵۱۳ کتاب است و تعداد ۱۷۸ عنوان نیز کتاب ترجمه شده داشته‌ایم. در دانشگاه تهران، حدود ۱۰۲ نشریه علمی پژوهشی در دانشکده‌ها و پردیس‌های مختلف چاپ می‌شود که از این تعداد شش نشریه در wos و هشت نشریه در اسکوپوس نمایه می‌شود. ما تقریباً در همه زمینه‌ها نشریات علمی و پژوهشی داریم و باید گفت، در مجموع کشور ۱۰ درصد از آمار این نشریات مربوط به دانشگاه تهران است».
معاون پژوهشی دانشگاه تهران، رسیدگی به نیازهای کشور و حل مسائل و مشکلات جامعه را از جمله اولویت‌های دانشگاه تهران برشمرد و خاطرنشان کرد: «بر این اساس در سال ۱۳۹۷ تعداد ۴۲۰ قرارداد پژوهشی با نهادها، مراکز، مؤسسات و شرکت‌های دولتی و خصوصی منعقد شده که اعتبار این قراردادها ۵۷ میلیارد تومان بوده و البته اعتبار جذب شده برای پژوهش از این قراردادها ۴۷ میلیارد تومان است که این آمار نسبت به سال ۹۶، ۲۸ درصد افزایش داشته است».
وی تدوین سند تحول دیجیتال با وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، بهینه‌سازی فرایندهای گمرکی و توسعه سامانه هوشمند ورود و خروج کالا در گمرک با سازمان گمرک کشور و طرح توان‌افزایی جوامع محلی در شهرستان قله گنج با بنیاد علوی را از جمله قرارداد‌های پژوهشی منعقده دانشگاه تهران برشمرد.
دکتر رحیمیان، هم‌چنین تهیه فهرست انتشار آلاینده‌های هوا با کارفرمایی سازمان حفاظت محیط زیست را از دیگر فعالیت‌های پژوهشی دانست که این طرح موفق با همکاری دانشگاه‌های بزرگ کشور صورت گرفته است.
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به همکاری‌های دانشگاه‌های بزرگ کشور و تشکیل خوشه‌های مشورتی افزود: «وظیفه این خوشه‌ها ارائه مشورت به دولت در زمینه‌های مختلف است که بر این اساس خوشه‌های اقتصاد کلان در دانشگاه تهران، پولی و بانکی در دانشگاه علامه طباطبایی، سرمایه اجتماعی در دانشگاه اصفهان و رسانه و ارتباطات در دانشگاه علامه طباطبایی تشکیل شده است. در این خصوص گزارش‌های متعددی به هیأت دولت درباره اقتصاد کلان و راه‌های برون رفت از آن، اصلاح نظام بانکی و صیانت و بهبود سرمایه اجتماعی ارائه شده است که بخشی از این اطلاعات را دولت بهره‌برداری می‌کند و بخش دیگر را دانشگاه‌ها مورد استفاده قرار می‌دهند».
معاون پژوهشی دانشگاه تهران، تصریح کرد: «مرکز پروژه‌یابی در دانشگاه تهران فعال شده است که اخیراً به دنبال آن بوده تا پروژه‌های بین‌المللی را با همکاری استادان دانشگاه جذب کند. در این میان پروژه‌هایی با اتحادیه اروپا، طرح‌های مشترکی با کشور ترکیه و دانشگاه سن پترزبورگ داشته‌ایم».
دکتر رحیمیان، با اعلام خبر تأسیس برخی از مؤسسات جدید در دانشگاه تهران، گفت: «یکی از این مؤسسات ابر رایانش است که با هدف توسعه و پژوهش در زمینه رایانش ابری و ذخیره کلان داده‌ها در حوزه‌های علم و فناوری تأسیس شده که البته اولین تجربه با بخش خصوصی بوده است و حدود ۷/‏۲ میلیون یورو خرید تجهیزات از طرف بخش خصوصی صورت گرفته است که امیدواریم در اسفند ماه بتوانیم این مؤسسه را افتتاح کنیم».
وی برگزاری ۳۴ همایش ملی و بین‌المللی، تصویب ۱۹ قطب علمی در سال گذشته و انعقاد ۳۹ تفاهم‌نامه با دستگاه‌های دولتی و خصوصی را از دیگر فعالیت‌های حوزه معاونت پژوهشی دانشگاه تهران برشمرد.
معاون پژوهشی دانشگاه تهران، گفت: «در سال گذشته مؤسسه انتشارات دانشگاه بیش از ۹ هزار جلد کتاب را به مناطق گوناگون کشور و کشورهای همسایه اهدا کرده است. هم‌چنین بیش از ۱۱۰ عنوان کتاب جدید در انتشارات دانشگاه به چاپ رسیده و نیز حدود ۳۴۰ عنوان کتاب تجدید چاپ شده است».
دکتر رحیمیان، از فعالیت و راه‌انداری نرم‌افزار باغ دانش در کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران خبر داد و افزود: «در این نرم‌افزار تعداد ۱۶ هزار نسخه خطی به صورت آنلاین در اختیار دانشجویان و پژوهشگران قرار داده می‌شود».
وی در پایان سخنان خود با اشاره به برگزاری نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری در سال گذشته خاطر نشان کرد: «دانشگاه تهران در جهت تجاری‌سازی فناوری در این نمایشگاه دو طرح را طی قرارد‌ادهایی به ارزش یک میلیارد و ۴۷۰ میلیون تومان به امضا رسانده است».
بیست و هشتمین جشنواره پژوهش و فناوری دانشگاه تهران، ۲۵ آذر ۱۳۹۸ ساعت ۱۰ در تالار علامه امینی کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد برگزار می‌شود.


( ۶ )

نظر شما :