نمایش آثار مردمنگاری دکتر محمود روحالامینی در نمایشگاه آب و نان
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، در این نمایشگاه، آثار مردمنگاری زنده یاد دکتر محمود روحالامینی از مراحل کاشت، داشت و برداشت گندم در منطقه کوه بنان کرمان در دهه ۵۰ شمسی به نمایش گذاشته شده است. وحدت موضوع، وحدت مکان و وحدت خانواده از جمله معیارهای این آثار است. محقق در بررسی جامع به مطالعه فرهنگ و جامعه انسانی روستایی پرداخته و ضمن مشاهده فنون، آداب و رسوم، باورها و قواعد رفتار بر نحوه فعالیتهای شغلی آنها نیز اشاره کرده است.
مردمنگاری، یکی از مهمترین روشهای پژوهشی در مطالعات مردمشناسی است که میکوشد تا میراث اندیشهها، اختراعات، مصنوعات و تلاشهای گذشتگان به دست فراموشی سپرده نشود. آنچه در این نمایشگاه به عرصه نمایش گذاشته شده است شواهدی از اندیشه و تلاش چندین هزار ساله اقوام این سرزمین برای بهدست آوردن نان است.
کندن (حفر قنات)، مراقبت سلسله چاهها، اهمیت مظهر آب در زندگی روستایی، نقش استخر، نحوه تقسیم آب، کندن زمین کشاورزی، کود و آب دادن، شخم، بذرپاشی، وجین کردن، مراقبت از محصول، درو، خرمن کردن، کوبیدن خرمن، پاک کردن و وزن کردن و تقسیم گندم، آرد کردن، نان پختن و سرانجام خوردن نان، از جمله مراحل کشاورزی سنتی است که نشان دادن آن به وسیله تصاویر این نمایشگاه میسر شده است.
از زنده یاد دکتر روحالامینی، استاد دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، در سال ۱۳۸۱ بهعنوان چهره ماندگار مردمشناسی ایران تقدیر شد. این استاد فقید، بعد از ۸۲ سال عمر پربار در سال ۱۳۸۹ دار فانی را وداع گفت.
این آثار که در سال ۱۳۹۰ توسط همسر دکتر روحالامینی به باغ موزه نگارستان اهدا شده است، در نگارخانه پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران از تاریخ ۲۵ تا ۳۰ آبان ۱۳۹۸ ساعت ۹ تا ۱۶ به نمایش درآمده است.
نظر شما :