رئیس مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران؛
فرهنگ صنعتی باید بر مبنای توسعه پایدار و سلامت بازنگری شود
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران به نقل از مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک، دکتر علیاکبر موسوی موحدی، دبیرکل دبیرخانه پیشبرد علم و فناوری در جهان اسلام و رئیس مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران، در این همایش به ارائه سخنرانی با موضوع صنعت زیستالگو و زیستسازگار پرداخت.
دکتر موسوی موحدی، ضمن تشکر از برگزارکنندگان دومین همایش توسعه فرهنگ صنعتی و با اشاره به دیدگاه متفاوت دانشمندان حوزه علوم پایه به موضوع صنعت، خاطرنشان کرد: «فرهنگ صنعتی به تنهایی چیز خوبی نیست و ضروری است این فرهنگسازی بر مبنای توسعه پایدار و سلامت بازنگری شود. یک کشور پیشرفته، یک کشور صنعتی نیست. در واقع سلامت روح و روان، سلامت اجتماعی و سلامت معنوی نیز معیارهای مهمی هستند که یک کشور را تبدیل به کشوری پیشرفته میکنند».
وی با بیان اینکه صنعت بهعنوان یک نیازی مطرح است که باید مورد تعدیل واقع شود، تصریح کرد: «اگر چنین اتفاقی نیفتد با وضعیت کنونی یعنی زمین زیر فشار روبرو خواهیم شد. این نکتهای است که در قرآن کریم نیز به آن اشاره شده است که آنچه فساد و خرابی در خشکی و تری رخ داده از ثمره دست ساخت انسانی است».
رئیس مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک، تصریح کرد: «صنعت خوب صنعتی است که از چرخه علم میگذرد و در غیر این صورت آنچه حاصل میشود خوب نخواهد بود. نکته مهم دیگر توجه به اهمیت موضوع زیستسازگاری است. یعنی چیزی که به وجود میآید برای همه موجودات، انسان، محیطزیست و تنوع زیستی مخاطرهآمیز نباشد. بنابراین ضروری است صنعت از علم به وجود آید و با علم نیز کنترل شود».
به گفته دکتر موسوی موحدی، کشوری که در علوم پایه و بنیادی مقتدر نباشد، یقیناً نمیتواند از صنعتی اصیل و مفید برخوردار شود و بهطور قطع از صنایع مونتاژ پیروی خواهد کرد. پیشرو بودن کشورهای صنعتی و احتیاج و وابستگی بسیاری از کشورها به آنها نیز به دلیل برخاستن صنایع آنها از علوم پایه و بنیادی است.
وی با اشاره بر اهمیت موضوع زیستالگو و زیستسازگاری در صنایع و ضرورت حرکت به سوی صنعت زیستالگو گفت: «آنچه مشخص است در این عالم همه چیز مهیا و در جای خود ساخته شده است، بهگونهای که بشر فقط با علم قادر به کشف آن یا الگوبرداری از آن است و خود به شخصه چیزی را نمیتواند از عدم ایجاد کند. پرواضح است، صنعت زیستالگو و نسل آخر فناوریها در حوزه علوم و فناوری زیستالگو که بر اساس مکاشفه انسان در طبیعت و موجودات شکل میگیرد، جزو صنایع پیشرو است».
رئیس مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک، در ادامه اظهار کرد: «اینکه ما از ذهن خود هر آنچه مایل باشیم بسازیم کار درستی نیست و دراین جهت باید از هستی الهام بگیریم. در واقع سرمایهگذاری بر مبنای علم و فن برخاسته از هستی، مهمترین آغاز برای بحث فرهنگسازی صنعتی است و ضروری است آغاز و گسترش آن بر مبنای هستیشناسی صورت پذیرد».
دکتر موسوی موحدی، در بخشی دیگر از سخنان خود بر اهمیت موضوع زیستسازگاری و ضرورت اعمال سنجشهایی برای محصولات صنعتی و ضرورت بررسی آنها از منظر دوستی با طبیعت و سمی و مخرب نبودن برای محیطزیست و مسائل جامعه، تنوع زیستی، میکروارگانیسمها و گیاهان تأکید کرد. وی افزود: «تمام این موارد بهطور مستقیم حیات انسان و موجودات زنده را هدف قرار خواهد داد. بنابراین بحث زیستسازگاری بحث مهمی خواهد بود که در فرهنگسازی برای صنعت باید بهطور قطع دیده شود».
وی در پایان سخنان خود به موضوع ضرورت تعدیل صنعت و فناوری با اصلاح سبک زندگی پرداخت و با بیان اهمیت بدون تردید سبک زندگی در حفظ سلامت فرد و جامعه و پیوند آن با علوم مختلف از تشکیل مؤسسه مطالعات سبک زندگی و سلامت در دانشگاه تهران خبر داد.
در بخش دیگری از این همایش دکتر ابوالفضل کیانی، رئیس مرکز مدیریت صنعتی، دکتر محمد مهدی مظاهری، رئیس مؤسسه فرهنگی اکو نیز به ایراد سخنرانی و ارائه دیدگاههای خود پرداختند.
این همایش بر مبنای تفاهمنامه همکاری منعقده بین دبیرخانه پیشبرد علم و فناوری در جهان اسلام، مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران، سازمان مدیریت صنعتی و مؤسسه فرهنگی اکو که یکی از موارد آن برگزاری همایش و کارگاههای مشترک است، ۱۳ آبان ۱۳۹۸ در محل سازمان مدیریت صنعتی و با ارائه پانزده سخنرانی در محورهای مختلف برگزار شد.
فایل سخنرانی دکتر علیاکبر موسوی موحدی در دومین همایش راهکارهای توسعه فرهنگ صنعتی
نظر شما :