فراخوان نیازهای فناورانهٔ مؤسسهٔ دهخدا

در نشست نیازهای فناورانه دانشگاه تهران که در اولین جشنواره دیجیتال دانشگاه تهران در تاریخ ۱۱ شهریور ۱۴۰۰ برگزار شد، دکتر هادی ویسی، معاون علمی موسسهٔ لغتنامهٔ دهخدا و مرکز بین المللی آموزش زبان فارسی دانشگاه تهران، نیازهای فناورانهٔ مؤسسه را بیان کرد.
دکتر ویسی در این نشست، نیاز فناورانه "سامانهٔ تألیف لغتنامه برای زبان فارسی" را به عنوان یکی از نیازهای مؤسسه لغتنامهٔ دهخدا معرفی کرد و از استارتاپها، شرکتها، تیمها و استادان دارای راه حل مرتبط برای ارائه پیشنهاد درخواست کرد که به این RFP پاسخ دهند. این نیاز بیانگر اجزای مختلف یک سامانه رایانهای برای بکارگیری فناوری جهت تسریع و تسهیل تألیف لغتنامه در زبان فارسی است که در آن اجزای اصلی سامانه عبارتنداز:
پیکره متنی فارسی و نرمافزار بهرهگیری از آن: این پیکره مازاد بر پیکره موجود مؤسسه و افزودن کتابهای چاپ سنگی و نسخههای خطی است و شامل تکمیل پیکره و ابزارهای تخصصی استفاده از آن برای کار تألیف مانند جستجوهای پیشرفته و یافتن مراجع لغات است. با سامانه این بخش، امکان خودکار کردن فیش برداری و شاهدها فراهم میشود.
بخش هوش مصنوعی: شامل بسته پردازش زبان طبیعی برای نرمالسازی، برچسبزنی، یافتن روابط معنایی و موارد مشابه مورد استفاده در تألیف لغت است.
اتوماسیون فرایند تولید لغتنامه بین مؤلفان: شامل مدیریت تعامل بین مؤلفان، ویراستیاران و مدیران، مدیریت مدخلها و شواهد، مدیریت دیدگاهها و یادداشتهای کاربران و برگزاری جلسات برخط بین افراد است.
انتشار لغتنامه: که شامل دسترسی عمومی به لغات و جستجوی آن (وب)، ارائه سرویس به متقاضیان و کسب و کارها مثلاً به صورت API و مدیریت ناشران و تأمین کنندگان مختلف است.
معاون علمی مؤسسه دهخدا اضافه کرد: پیشنهاد ارسالی میتواند شامل یکی یا چند مورد از اجزای این سامانه باشد و پیشنهادها باید به دفتر این معاونت در مؤسسهٔ دهخدا ارسال شود.
گفتنی است در این نشست، دکتر سید امید فاطمی، رئیس مرکز فناوریهای دیجیتالی دانشگاه تهران، آقای محمد صادق شفیعی، مدیر اجرایی مرکز نوآوری کارولوکس، دکتر مصطفی صالحی، معاون مرکز فناوریهای دیجیتالی دانشگاه تهران و امیرعلی صدر دادرس، مسئول راه اندازی دپارتمان نوآوری مرکز فناوریهای دیجیتالی دانشگاه تهران حضور داشتند که هر کدام مباحث خود را بیان کردند.