تجلیل از استاد معماری و مرمت پردیس هنرهای زیبا در جشنواره بینالمللی فارابی
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، آیین نکوداشت دکتر محمدمنصور فلامکی، استاد معماری و مرمت پردیس هنرهای زیبا به همت دبیرخانه جشنواره بینالمللی فارابی ۲۷ آذر ۱۳۹۶ در باغ نگارستان دانشگاه تهران برگزار شد.
در ابتدای این مراسم، دکتر حسین میرزایی، رئیس پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی و رئیس دبیرخانه جشنواره بینالمللی فارابی، با اظهار خرسندی از فراهم شدن شرایط قدردانی از این استاد فرهیخته گفت: «نگاه چندساحتی و بین رشتهای استاد فلامکی از ویژگیهای بارز ایشان است».
وی افزود: «نگاه اجمالی به آثار استاد نشان میدهد که ایشان در حوزههای مختلف موسیقی، معماری، مرمت، ادبیات و... کارهای ویژه انجام دادهاند. استاد فلامکی استاد مرمت هویت ماست. در مرمت بناهای زیادی در کشور سهم بر عهده داشته است و هویت اسلامی و ایرانی به جای مانده و میراث گذشتگانمان را که هر روز دچار اضمحلال است، برای ما حفظ کرده است».
دکتر میرزایی با اشاره به سخن جلال آل احمد مبنی بر اینکه مشاطهها ظهور و بروز دارند، تاکید کرد: «در چنین شرایطی ارزش استاد فلامکی برای ما بیشتر روشن میشود و اگر اصالتی داشته باشد میتوانیم به آن افتخار کنیم و عصر جدید به تعبیر رابرتسون عصر جهانیمحلی شدن است و اینجاست که میتوان بر اساس حفظ اصالتها و سرمایههای تاریخی و فرهنگی به حساب آمد و توریسم جذب کرد».
در ادامه، دکتر پیروز حناچی، معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران، با تاکید بر حسن انتخاب دبیرخانه جشنواره فارابی و با اشاره به خاطرهای از دوران دانشجویی خود گفت: «من شاگرد استاد فلامکی بودهام و بزرگترین درس ایشان به ما این بود که هیچ گاه اسیر جو عمومی نشویم و استاد به ما جرأت دادند تا مسئلههای پذیرفته شده را به تشکیک بکشیم و جسارت نقد ایشان همیشه ارزشمند بوده است».
وی با اشاره به کتابهای استاد فلامکی در اوایل دهه ۶۰ به عنوان تنها کتابهای نگاشته شده توسط استادان در حوزه معماری و شهرسازی در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران افزود: «ارتباط بین شهر اتوپیایی فارابی و وضعیت جامعه از خصیصههای نوشتههای دکتر فلامکی است. ایشان همیشه همه را به نوشتن و مکتوب کردن انتقادات هدایت میکردند و شاید امروز اگر محصولی در این حوزه داریم، گامهای اولیه آن را استاد فلامکی برداشتهاند».
دکتر حناچی با ذکر نام استاد فلامکی به عنوان استاد راهنمای رساله دکتری خود با عنوان «مبانی نظری مرمت شهری در شهرهای تاریخی ایران» خاطرنشان کرد: «مرمت شهری در دهه ۷۰ موضوع جدیدی بود و مرمت در مقیاس شهر تا آن زمان انجام نشده بود و بیشتر در قالب بناها بود. اما مرمت شهری توسط ایشان و شاگردان استاد انجام شده است. در زمان دفاع از رسالهام، نکتهای را گفتند که مایه قوت قلب من بود و آن اینکه هیچکس بیشتر از خودم بر این مسئله اشراف ندارد و این باعث اعتماد به نفسم شد».
همچنین در این مراسم دکتر محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و از شاگردان استاد از نیم قرن تلاش علمی ایشان تقدیر و خاطراتی از استاد را بیان کرد.
در ادامه این مراسم، دکتر حسین ابراهیمآبادی، سرپرست مرکز نشر دانشگاهی، در سخنانی ضمن تقدیر از دبیرخانه جشنواره برای برگزاری این مراسم بزرگداشت اظهار داشت: «اندیشهورزان حوزه فرهنگ را در دبیرخانه جشنواره ارج مینهیم و این نشست از آنجایی برای آقای فلامکی برگزار شده است که به میراث فرهنگی، تمدنی و ادبی ما کمک میکند تا پویایی خود را از دست ندهد و به نسلهای بعدی سپرده شود. او عمر خود را گذاشته است تا به عبارتی معماری فرهنگی انجام دهد. نگاه فرهنگی به حوزه معماری، حیات مجدد دادن به آن است و آن را ارزشمند میکند و امیدواریم که بتوانیم از این تلاشها استفاده کنیم».
درپایان از دکتر فلامکی از سوی دبیرخانه جشنواره بینالمللی فارابی به عنوان عضو دو دوره گروه هنر این جشنواره و همچنین پردیس هنرهای زیبا دانشگاه تهران، انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و سازمان میراث فرهنگی با اهدای هدایا از بیش از نیم قرن تلاش او در حوزه معماری و مرمت قدردانی و تجلیل شد.
نظر شما :