کتاب «تحلیل ردیف» استاد پردیس هنرهای زیبا کتاب برتر سال شد

۲۰ بهمن ۱۳۹۵ | ۱۴:۴۵ کد : ۳۸۴۱ اخبار حوزه هنر اخبار هنری
تعداد بازدید:۸۰۲۱

کتاب «تحلیل ردیف» تألیف استاد داریوش طلایی، عضو هیأت علمی گروه موسیقی پردیس هنرهای زیبا، اثر برگزیده بخش هنر در سی و چهارمین دوره جایزه کتاب سال کشور شد.

به گزارش روابط‌عمومی دانشگاه تهران، در سی و چهارمین دوره جایزه کتاب سال کشور که سه شنبه ۱۹ بهمن‌ماه با حضور رئیس جمهور در تالار وحدت برگزار شد، کتاب «تحلیل ردیف: بر اساس نت‌نویسی ردیف میرزا عبدالله با نموداری تشریحی» تألیف داریوش طلایی، عضو هیأت علمی گروه موسیقی پردیس هنرهای زیبا، برگزیده شد.

در این اثر با روشی نو ردیف میرزا عبدالله، یکی از معتبرترین روایت‌های ردیف موسیقی ایرانی و در عین حال رایج‌ترین آن‌ها تحلیل و بررسی شده است. این در حالی است که ویژگی این روش نگاه به ردیف موسیقی دستگاهی ایران به مثابه یک زبان موسیقایی خاص است که داریوش طلایی با تدوین نقشه‌ای عینی از ردیف، به بررسی آن از زوایای مختلف می‌پردازد و در نهایت ارائه دستور زبان خاصی را برای موسیقی ایرانی مد نظر قرار می‌دهد.

در بخشی از متن این کتاب می‌خوانید: «کتاب تحلیل ردیف به بررسی و توصیف گونه‌های مختلف انگاره‌ها و جملات موسیقی کلاسیک ایرانی، خصائل ذاتی‌شان و نحوه به‌کارگیری، گسترش و دگردیسی آن‌ها در قالب گوشه‌ها، مقام‌ها (شاه‌گوشه‌ها)، آوازها و دستگاه‌ها می‌پردازد – مجموعه‌ای که ردیف نامیده می‌شود و شبکه‌ای منسجم از عناصر یاد شده است. درواقع آنچه در این کتاب می‌آید، بخشی اساسی از پژوهشی است که نگارنده طی سال‌ها به تحقیق آن همت گماشته است. پژوهشی که مقصود آن، در یک کلام، شناختن و شناساندن طبیعت واقعی موسیقی ایرانی بوده است....» این کتاب را نشر «نی» منتشر کرده است.

داریوش طلایی از جمله هنرمندان سرشناس حوزه موسیقی ایرانی است. «ردیف میرزا عبدالله»، «تک نوازی سه تار»، «سایه روشن»، «چهارگاه»، «شب وصل»، «دود عود»، «ساز و آواز»، «کنسرتی دیگر»، «ردیف‌سازی و آوازی به همراه رضوی سروستانی»، «جنگ و صلح تار»، «دلگشا»، «جلوه گل» آثار موسیقایی و «تحلیل ردیف: براساس نت‌نویسی ردیف میرزاعبدالله با نموداری تشریحی»، «نگرشی نو به تئوری موسیقی ایران»، «ردیف میرزا عبدالله – نت نویسی آموزشی و تحلیلی»، «۲۳ قطعه از پیش درآمدها و رنگ‌های علی‌اکبر شهنازی» از آثار تألیفی استاد داریوش طلایی در عرصه موسیقی است.


( ۱۹ )

نظر شما :

محسن مظاهری ۲۲ بهمن ۱۳۹۵ | ۰۰:۰۴
استاد طلایی باعث افتخار و مباهات برای هنرمندان و هنر دوستان است
محمدرضا شیرمحمد ۲۱ بهمن ۱۳۹۵ | ۲۳:۳۹
انتخاب بجا و شایسته ی این اثر باعث فخر فرهنگ و هنر ایران بویژه موسیقی کلاسیک ایرانی میباشد.هم چنین نشان دهنده این مهم میباشد که استاد داریوش طلایی علاوه بر اینکه از جمله بزرگترین نوازندگان و موسیقیدانان حال حاضر میباشد،بزرگترین تئوریسین و موسیقی شناس ایرانی نیز میباشد کتابهای ایشون بیش از بیست سال منبع و مرجع اصلی و الهام بخش تمامی تحقیقات برای دانشجویان و استادان دانشگاه های ایران و جهان میباشد