در آئین وروی نودانشجویان دانشگاه تهران؛

سرپرست دانشگاه تهران: نودانشجویان خواه ناخواه رهبری بخشی مهمی از جامعه را بر عهده دارند/ دانشجویان باید با رویکرد و هدف نهادسازی در دانشگاه فعالیت کنند/ در راستای تقویت فعالیت‌های دانشجویان تلاش خواهیم کرد

۱۰ مهر ۱۴۰۰ | ۱۸:۰۴ کد : ۲۱۶۴۲ اخبار اخبار ستادی خبر
تعداد بازدید:۳۲۵۷
روابط عمومی دانشگاه تهران: دکتر مقیمی˛ سرپرست دانشگاه تهران با بیان اینکه نودانشجویان خواه ناخواه رهبری یک بخشی از جامعه را بر عهده دارند، خاطرنشان کرد: «نگاه خانواده به شما نودانشجویان به‌عنوان یک دانشجوی دانشگاه تهران متفاوت شده است. قطعاً حرف، عمل و رفتاری که دارید بین اطرافیان و به‌ویژه افرادی که می‌خواهند این مسیر را طی کنند بسیار تأثیرگذار خواهد بود. بنابراین، باید مهارت رهبری و اثرگذاری را در خود تقویت کنید. تجربه نشان داده که دانش‌آموختگان دانشگاه تهران در جای جای ایران و جهان درخشیده‌اند و هم‌اکنون فرصت مناسبی است تا این مهارت‌ها را بتوانید در درون خودتان ایجاد و تقویت کنید».
سرپرست دانشگاه تهران: نودانشجویان خواه ناخواه رهبری بخشی مهمی از جامعه را بر عهده دارند/ دانشجویان باید با رویکرد و هدف نهادسازی در دانشگاه فعالیت کنند/ در راستای تقویت فعالیت‌های دانشجویان تلاش خواهیم کرد

در آئین ورودی نودانشجویان که امروز (دهم مهرماه) با حضور مسئولان و معاونان دانشگاه، نماینده نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه تهران، رؤسای دانشکده‌ها و دانشکدگان و تعداد محدودی از نودانشجویان و خانواده آنان برگزار شد، دکتر سیدمحمد مقیمی، سرپرست دانشگاه تهران، پس از ادای احترام به شهدای دانشگاه گفت: «به نودانشجویان دانشگاه تهران تبریک و خیر مقدم عرض می‌کنم. هفته دفاع مقدس را پشت سر گذاشته‌ایم از این‌رو یاد امام راحل (ره) و شهدای گرانقدر انقلاب اسلامی به‌ویژه شهدای جهاد علمی و دانشگاه تهران را گرامی می‌داریم. همچنین ایام سوگواری پیش رو را تسلیت می‌گویم و امیدوارم که خداوند به همه ما توفیق دهد تا بتوانیم از پیروان راستین ائمه اطهار باشیم».
وی در ادامه خاطرنشان کرد: «خیلی خشنودم که امروز این توفیق را پیدا کردم تا همراه همکارانم خدمات شما نودانشجویان دانشگاه تهران باشم و عذرخواهی می‌کنم که به دلیل شرایط بحران بیماری کرونا امکان حضور همه دانشجویان در این مراسم امکان‌پذیر نشده است. همه ما میدانیم که دانشگاه تهران میراث گرانبهایی است و بزرگان بسیاری در این دانشگاه زحمات ارزشمندی را متقبل شدند تا دانشگاه تهران بتواند به جایگاه کنونی خود دست یابد. دانشجویانی که وارد دانشگاه تهران می‌شوند به مرور با این سرمایه‌های گرانقدر دانشگاه که مهمترین آنان استادان بزرگوار و دانش‌آموختگان اثرگذار در جامعه هستند، آشنا خواهند شد. ان‌شاءلله خداوند توفیق دهد تا ما به‌عنوان خدمت‌گزاران در کنار شما نودانشجویان که به تعبیری همانند خون جدید در رگ دانشگاه تهران تلقی می‌شوید با همیاری و همدلی یکدیگر و تلاش بیشتر بتوانیم بیش از گذشته در راستای ارتقا دانشگاه گام‌های مؤثری برداریم».
سرپرست دانشگاه تهران با بیان اینکه ایجاد هنجارهای جدید، خلاقیت و نوآوری که لازمه بقا و ماندگاری و پیشرفت دانشگاه است، قطعاً متکی به تلاش‌های دانشجویان خواهد بود، تصریح کرد: «معتقدیم که همه ارکان دانشگاه تهران اعم از اعضای هیأت علمی، دانشجویان، کارکنان و مدیران باید تلاش کنیم تا این امانت را که امروز به دست ما سپرده شده است را با کیفیت بالاتری به نسل آینده انتقال دهیم. نکته مهمی که باید مورد توجه قرار بگیرد این است که شما دانشجویان امروز مرحله گذار از دبیرستان به دانشگاه را طی می‌کنید و تلاش‌های بسیاری را متحمل شده‌اید تا در رقابتی سخت بتوانید این موفقیت را کسب کنید و وارد دانشگاه تهران، نماد عالی آموزش کشور شوید».
دکتر مقیمی افزود: «همچنان که مولای متقیان می‌‌فرمایند: "فرصت‌ها همانند ابرها در می‌گذرند و شما باید این فرصت‌ها را دریابید‌"˛ امیدوارم شما نودانشجویان قدر این موفقیتی را که به دست آورده‌اید را بدانید، چون این فرصت‌ها همیشه برای ما پیش نمی‌آیند. همچنین باید بیاموزیم تا به گذشته‌ها خیلی رجوع نکنیم مگر اینکه بخواهیم از تجربه‌های گذشته برای ساختن آینده‌ای بهتر بهره‌مند شویم. همچنین تلاش کنیم تا کارهای امروز را به فردا نسپاریم، پس باید به لحظه‌ها و فرصت‌ها از لحاظ علمی، اخلاقی و مهارت‌های اجتماعی برای ساختن آینده کشور در جایگاه خود اهمیت دهیم».
وی با تأکید بر اینکه پرداختن به مهارت‌ها و توجه به برخی از ذهنیت‌های مثبت از نکاتی است که در این مرحله دانشجویی و معمولاً تا پایان ترم اول باید مورد توجه قرار داد شود، خطاب به نودانشجویان گفت: «شما اکنون در مرحله جامعه‌پذیری هستید، دانشجویانی که وارد دانشگاه تهران می‌شوند یکسری تصوراتی را از درس، کلاس استادان و همکلاسی‌ها به همراه دارند و ممکن است در عمل وقتی در محیط قرار می‌گیرند برخی از این تصورات ذهنی آنها با واقعیات‌های موجود منطبق نشود. اما باید انعطاف‌پذیری لازم را داشته باشید چون دانشگاه با محیط دبیرستان و خانواده متفاوت است و در این شرایط به گونه‌ای با تمام قومیت‌ها و حتی ملیت‌های مختلف روبه‌رو خواهید شد و قاعدتاً بین آن ارزش‌ها، بینش‌ها و نگرش‌هایی که دارید با آنچه در عمل اتفاق می‌افتد تفاوت‌هایی وجود دارد».
سرپرست دانشگاه تهران تصریح کرد: «در یک محیط برای اینکه بتوانید کار تیمی و گروهی را به سامان برسانید نیاز است که هوش فرهنگی خود را ارتقا دهید و به جنبه‌های مثبت و منفی فرهنگ‌ها و قومیت‌ها آگاهی پیدا کنید. همچنین به آداب و رسوم افراد مختلف احترام بگذارید که قطعاً این سنت‌ها سرمایه ارزشمندی است و باید گفت امروزه دانشگاه تهران را این تنوع قومیتی و ملیتی توانسته ارتقا دهد. وظیفه ما در دانشگاه تهران این است که شرایطی را فراهم کنیم تا در این تعاملات هم شما به‌عنوان دانشجویان این دانشگاه بتوانید بهترین بهره را ببرید و هم ما در جایگاه مسئولیتی که بر عهده داریم نقش مؤثری را در ارتقای فرهنگی کشور ایفا کنیم».
دکتر مقیمی در پایان سخنان خود ضمن تبیین فعالیت کانون‌ها و تشکل‌های دانشجویی در دانشگاه تهران تصریح کرد: «خوشبختانه همکاران ما در بخش‌های مختلف دانشگاه کانون‌ها و تشکل‌های دانشجویی متعددی را مدیریت می‌کنند و دانشجویان در آن عضو هستند، اما به این کانون‌ها و تشکل‌ها نباید بسنده کنید یقیناً دانشجویان باید در جهت نهادسازی در دانشگاه گام بردارند که می‌تواند این نهادسازی در بخش‌های علمی یا فعالیت‌های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی باشد. به هر حال ما در دانشگاه تهران تمام تلاشمان بر این است که فعالیت‌های دانشجویی اعم از سیاسی، اجتماعی و فرهنگی را تقویت کنیم. البته همان‌گونه که رهبر انقلاب فرموده‌اند دانشگاه را باید سیاسی نگه داشت اما از سیاست‌زدگی باید به شدت پرهیز کرد و نباید دنباله‌روی افراد و گروه‌های مختلف باشیم، بلکه باید جریان‌سازی کرد و شما دانشجویان باید این جریان‌سازی را در جامعه به وجود آورید به گونه‌ای که با فرهنگ و روح اخلاقی، علمی و فرهنگی جامعه سازگار باشد و بتوانیم آن را ارتقا دهیم».

در ادامه این مراسم دکتر محمود کمره‌ای، معاون آموزشی دانشگاه تهران، گفت: «به دلیل شیوع کرونا از حضور دانشجویان در محیط دانشگاه تهران محروم هستیم، اما جامع بودن دانشگاه را به فال نیک بگیرید و از این فرصت استفاده کنید. از شما نودانشجویانی که با تلاش توانستید وارد دانشگاه تهران شوید درخواست دارم این موفقیت را با تحصیل موفق، مطالعه، تحقیق و پژوهش ادامه دهید. آموزش در دانشگاه تهران پژوهش محور است و پژوهش نیز مبتنی بر آموزش است، بنابراین با در نظر گرفتن این دو رویکرد امیدوارم بتوانید دوره تحصیلی موفقی را پشت سر بگذارید».
وی با تأکید بر رعایت قوانین و مقررات آموزشی دانشگاه خاطرنشان کرد: «دانشگاه تهران چند ویژگی مهم دارد؛ مورد اول فعالیت‌های بین رشته‌ای است که قطعاً این‌گونه فعالیت‌ها بیشتر به نتیجه می‌رسند. از این‌رو برای اینکه این اتفاق در دانشگاه بیفتد ما دو موضوع را پیش‌بینی کردیم، یکی اینکه دانشجویان کارشناسی در دوره‌ای تحت عنوان کهاد، می‌توانند علاوه بر واحدهای رشته اصلی تحصیلی خود تعدادی واحد را از رشته دیگری که مورد علاقه‌مندی آنان است نیز اخذ کنند. نکته دیگر بحث آموزش دو وجهی است که بر اساس این دوره، دانشجو می‌تواند در حین تحصیل، تعدادی از واحدهای درسی مصوب خود را در رشته دیگری بگذراند».
دکتر کمره‌ای با اشاره به شرایط تغییر رشته در دانشگاه تهران تصریح کرد: «ممکن است تعدادی از دانشجویانی که وارد دانشگاه می‌شوند به هر دلیلی همچون اشتباه در انتخاب رشته بخواهند رشته تحصیلی خود را تغییر دهند که دو روش برای تغییر رشته پیش‌بینی شده است؛ یکی استفاده از آئین‌نامه دانشجویان ساعی و کوشا است که بر اساس این آئین‌نامه اگر دانشجویان در دو ترم تحصیلی اول، بیشتر از هجده واحد در هر ترم و در مجموع ۳۶ واحد را در کل سال بگذرانند و در هر ترم معدل آنان بالای هجده و البته برای برخی از رشته‌ها بالای هفده باشد می‌توانند تقاضای تغییر رشته دهند».
معاون آموزشی دانشگاه افزود: «نکته مهم این آئین‌نامه این است که برای تغییر رشته نیازی نیست متقاضی نمره آزمون رشته مقصد را کسب کرده باشد، البته ضوابط دیگری نیز در آئین‌نامه مقرر شده است که باید مورد توجه قرار داده شود. روش دیگر تغییر رشته این است که دانشجو در پایان سال اول و با گذراندن حداقل هجده واحد می‌تواند درخواست خود را اعلام کند که البته باید مورد بررسی قرار بگیرد، اما در این تغییر رشته کسب نمره آزمون رشته مقصد الزامی است».
وی در بخش دیگری از سخنان خود به تبیین رویکرد دانشگاه تهران در زمینه حمایت و جذب دانشجویان استعداد درخشان پرداخت و گفت: «دانشگاه تهران بیشترین آمار دانشجویان استعداد درخشان را دارد که مزایایی برای آنها در نظر گرفته شده است. یک مزیت این است که دانشجو می‌تواند دروس عمومی را در همان ابتدای ترم در صورتی‌که آمادگی دارد امتحان بدهد و پاس کند. همچنین دانشجویان استعداد درخشان می‌توانند برخی از درس‌های تخصصی را بدون شرکت در کلاس درس و به‌عنوان معرفی به استاد بگذرانند. البته همه این موارد نیازمند موافقت گروه‌های آموزشی ذی‌ربط است، آنان حتی می‌توانند با کسب امتیاز خوب در دوره کارشناسی، بدون آزمون وارد دوره کارشناسی‌ارشد شوند. باید گفت ۴۰ درصد ظرفیت پذیرش دوره کارشناسی‌ارشد، بدون آزمون و از طریق آئین‌نامه دانشجویان استعداد درخشان در دانشگاه صورت می گیرد».
دکتر کمره‌ای در ادامه گفت: «به شما نودانشجویان تاکید می‌کنم تلاش خود را ادامه دهید، بعضاً این تفکر وجود دارد که فقط برای ورود به دانشگاه باید تلاش کرد و بعد از آن مهم نیست که در دانشگاه چه می‌گذرد، این نگاه اشتباه است. ما رتبه‌های دو رقمی داشتیم که در طول ترم دچار افت تحصیلی شدند از این‌رو باید به کوشش خود همچنان ادامه دهید».
معاون آموزشی دانشگاه، همچنین به تشریح فعالیت‌های بنیاد حامیان دانشگاه پرداخت و بیان کرد: «این بنیاد در کنار فعالیت‌هایی که دارد سالانه تحت عنوان هزینه کمک تحصیلی تعدادی از دانشجویان را بورسیه می‌کند که در این میان برخی از دانشجویان مستعد و برتر هستند که این امکان در اختیار آنان قرار می‌گیرد و برخی دیگر به دلیل شرایط مالی متقاضی دریافت کمک از بنیاد می‌باشند. همچنین بنیاد برای دانشجویان دارای ناتوانی‌های جسمی نیز کمک‌هایی را در قالب بورسیه نظر گرفته است».

حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر محمدمهدی کرمی، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه تهران، نیز گفت: «ابراز تاسفم را از این که توفیق نداشتیم در خدمت سایر دانشجویان باشیم اعلام می‌کنم. هر سال مراسم‌های با شکوهی در خصوص آغاز سال تحصیلی برای نودانشجویان برگزار می‌شد. همچنین خدمت خانواده‌های نودانشجویان تبریک عرض می‌کنم که این زمینه را فراهم کردند تا فرزندان آنان بتوانند با تلاش و جدیت وارد دانشگاه تهران شوند».
وی با بیان اینکه دانشگاه تهران از ویژگی‌های خاصی برخوردار است، افزود: «شاید این پرسش برای دانشجویان مطرح شود که جایگاه نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه چیست؟ آیا مسائل آموزشی و پژوهشی به دین ارتباطی دارد؟ همه ما می‌دانیم انقلاب ما یک انقلاب اسلامی بوده است و قوانین و ضوابط اجرایی کشور باید بر پایه دین باشد. حضور نمایندگان مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها و به‌ویژه در دانشگاه تهران برای تبیین علمی دین در دانشگاه است و همچنین برای پاسخ به این سوال که آیا بین علم و دین رابطه است و ما علم دینی هم داریم؟».
دکتر کرمی در ادامه تصریح کرد: «نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه تهران در این زمینه موفق بوده و توانسته برنامه‌ها و مباحث نویی ارائه کند، اما ارائه صرف این مباحث کفایت نمی‌کند. شما نودانشجویان برای ورود به دانشگاه زحمت بسیاری را متقبل شده‌اید، اما ورود شما به دانشگاه تهران تازه ابتدای کار است. باید به دنیا نشان بدهیم که ما فقط مقلد و مترجم نیستیم، بلکه می‌توانیم پیشکسوت‌هایی را در زمینه، علمی، علمی_ دینی و دینی تربیت کنیم. مگر امکان دارد که علم را از فرهنگ جدا کرد، فرهنگ اسلامی ما باید در کنار مسائل علمی و مراکز علمی پیش رود».
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه تهران در پایان تأکید کرد: «نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه تهران آمادگی دارد در راستای تبیین علمی دین همراه شما دانشجویان باشد. تجربه‌های موفقی را در ارتباط با درس‌های معارف اسلامی داریم که متفاوت و متمایز از همه دانشگاه‌های کشور بوده است. به طوری‌که در این دو سال گذشته به‌ویژه در فضای مجازی دانشجویان عنوان کرده‌اند که با مسائل جدیدی از دین آشنا شده‌اند و پیش از این فکر می‌کردند دین صرفاً خلاصه‌ای از حلال و حرامها است. لذا می‌خواهم بگویم گمشده اصلی ما در ارتباط با خداست که این در پناه دین و منویات آن حاصل می‌شود».
گفتنی است؛ ادای احترام به شهدای دانشگاه تهران و غبارروبی و عطر افشانی قبور مطهر شهدای گمنام، قرائت میثاق‌نامه توسط استاد و دانشجوی برگزیده، انتقال پرچم دانشگاه تهران از یک دانشجوی قدیمی به یک نودانشجو و معرفی و تقدیر از نودانشجویان رتبه برتر پذیرفته شده در دانشگاه تهران از دیگر برنامه‌های این آئین بود.

کد تحریریه : ۱۰۰/۱۰۱/۱۰۲

کلیدواژه‌ها: نودانشجویان آغاز سال تحصیلی دانشگاه تهران دکتر مقیمی سید محمد مقیمی دکتر سید محمد مقیمی مقیمی


( ۱۲ )

نظر شما :