او البته پیش و پس از بیان این جملات، صریحاً تاکید کرد که اگر فرآوردهها با قیمت مناسب و به اندازه کافی عرضه شده و در اختیار مردم قرار گیرد، میتوان انتظار چنین تغییری را داشت.
حال با توجه به این از یک استاد شیلات دانشگاه تهران در مورد وضعیت تولید، مصرف و چگونگی کاهش قیمت آبزیان سوال کردیم. وی معتقد است اگرچه میتوان با افزایش بهرهوری آب و افزایش تولید، قیمت ماهی را تا ۲.۵ برابر ارزانتر کرد اما وقتی یک فرد برای تولید ماهی باید از ۱۸ سازمان و نهاد مجوز بگیرد افزایش تولید کار سختی است.
سرانه مصرف ماهی در ایران سالی ۱۳ کیلوگرم است
دکتر باقر امیری استاد گروه شیلات دانشگاه تهران در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه سرانه مصرف ماهی در ایران ۱۳ کیلوگرم و میانگین جهانی ۲۰ کیلوگرم است، گفت: ما سالانه حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن در کشور تولیدات داریم که ۷۰۰ هزار تن را از دریاها میگیریم و ۵۰۰ هزار تن را پرورش میدهیم.
وی با بیان اینکه در حال حاضر مردم علاقه زیادی به مصرف ماهی دارند و برای افزایش سرانه مصرف باید برنامهریزی داشته باشیم، گفت: سرانه کنونی در حالی است که پیش از انقلاب هر ایرانی در سال به طور متوسط یک کیلوگرم ماهی مصرف میکرد. حتی در برخی مناطق کشور مردم تمایلی به مصرف ماهی نداشتند و اگر از رودخانه ماهی صید میشد دوباره آن را در آب رها میکردند.
این استاد دانشگاه تهران با اشاره به اینکه کیفیت گوشت ماهی قابل مقایسه با گوشت قرمز نیست افزود: پروتئین با کیفیت بالا، انواع ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز بدن در ماهی وجود دارد و این مواد، ماهی را در بالاترین سطح غذایی مناسب برای کشور قرار داده است، اما آنچه که مهم است چگونگی عمل آوری و عرضه آن به بازار است.
امیری با بیان اینکه تولید و در دسترس بودن ماهی از موارد بسیار مهم در بالا رفتن مصرف سرانه آن در کشور است تصریح کرد: مسئله عرضه ماهی در سطح کشور نسبت به گذشته پیشرفت داشته است و زنده فروشی در مراکز فروش ماهی باعث میشود تا گوشت ماهی که به سرعت فاسد میشود به صورت تازه به دست مردم برسد.
وی گفت: بسته بندی و فریز کردن ماهی برای عرضه در فروشگاهها هزینه بالایی دارد و به قیمت ماهی اضافه میشود بنابراین باید تحولی در طریقه عرضه، افزایش مکان و تنوع بخشی در عرضه داشته باشیم .
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه ژاپنیها ماهی را از ۱۰درصد تا۹۰ درصد عمل آوری شده(نیم پخت، پخته، نمک سود شده، به صورت خشک درآمده، به صورت لاشه و گوشت خالص) در بازارها و فروشگاههای خود عرضه میکنند بیان کرد: تنوع بخشی به عرضه محصولات بسیار مهم است .
چطور میتوان ماهی را تا ۲.۵ برابر ارزانتر کرد؟
امیری با اشاره به اینکه برای ارزان تر شدن قیمت ماهی باید هزینه تولید را پایین بیاوریم گفت: در هزینه تولید، دو بخش غذا و بهره وری از آب مطرح است. در کشور ما معمولاً به ازای هر مترمکعب آب بین ۱۷ تا ۲۰ کیلوگرم ماهی قزلآلا تولید میشود اما این رقم در کشورهای دیگر بین ۵۰ تا ۸۰ کیلوگرم است. باید با استفاده از تکنولوژی، بهرهوری از آب را افزایش داد و اگر تولید در هر مترمکعب را به ۵۰ کیلوگرم برسانیم قیمت ماهی ۲.۵ برابر ارزانتر میشود.
وی با اشاره به اینکه کشور ما سرزمینی خشک است و آب برای ما از اهمیت بالایی برخوردار است اظهار کرد: سازمان شیلات ایران تصمیم گرفته است در برنامه ۱۴۰۴، ۹۰۰ هزار تن تولید را افزایش دهد که ۳۰۰ هزار تن آن در دریای خزر و ۶۰۰ هزار تن در دریای عمان و خلیج فارس است.
سازمان شیلات برنامه مدونی برای تولید ندارد/ بودجهها در سازمان شیلات هدر میرود
امیری ادامه داد: علاوه بر ملاحظات زیست محیطی و توجه به آلودگیهای احتمالی باید گفت که متاسفانه شرکت سهامی شیلات ایران برنامه مدونی برای تولید ندارد، پولهایی از بودجه برای پروژههایی صرف میشود اما این پروژه شکست میخورد یا اینکه حمایت لازم از بخش خصوصی صورت نمیگیرد.
وی افزود: با توجه به این شرایط باید در سازمان شیلات سیاستهای ادامه دار و علمی سر منشاء قرار بگیرد و مغز متفکری که سیاستگذار است در کشور باید برنامه مدون و خوبی را عرضه کند تا به افزایش تولید منجر شود.
امیری با بیان اینکه برای نزدیک شدن به سرانه مصرف جهانی ماهی باید از پرورش دهنگان ماهی حمایت کرد گفت: علاوه بر تامین نهادهها، کاهش بروکراسی اداری هم در افزایش تولید و کاهش قیمت ماهی موثر است اما واقعیت این است که یک پرورش دهنده ماهی برای فعالیت خود باید از ۱۸ اداره و سازمان باید مجوز بگیرد. اگرچه کسی منکر لزوم نظارت بر تولید غذا نیست اما این نظارت باید علمی، عقلانی و با واقعیت مطابق باشد.
انتهای پیام
نظرات